Два отбора от Бургас отиват на финала на Международното състезание на НАСА “Space Apps Challenge”. Те бяха определени на провелия се локален кръг в Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в морския град. В продължение на два дни участниците работиха над своите разработки. Журито с председател проф. Антон Лазаров определи победителите. Това са – проекта за смарт дрон на Атанас Димитров, Димитър Минчев, Ивелин Иванов и Стоян Узунов. Вторият проект “Алайф” е на Виолета, Саша и Венцислав. По този начин тримата участници са направили своята регистрация, за да могат да се включат в състезанието. Според регламента и двата отбора получиха и парична награда в размер на 1000 лева.

За втора поредна година България ще участва в състезанието на НАСА – “Space Apps Challenge” Международното състезание ще се проведе на 12 и 13 април, като може да се участва и виртуално. Очакванията са в него да се включат над 9 хиляди студенти и ученици от поне 48 държави.
Всеки момент се очаква да станат ясни задачите, по които участниците ще трябва да разработват технологични решения и приложения в рамките на 48 часа. Категориите са няколко: роботика, космически технологии, пилотируеми космически кораби, глобални климатични промени и астероиди. Всеки участник може да се състезава сам или в екип в повече от една от категориите. Тръпката и удоволствието от надпреварата се крие в предизвикателството, което тя отправя. Миналата година страната ни се класира на 4 място сред 44 държави.