Открит урок на тема „Социалното предприемачество и неговите проявления в моя град и моето училище“

В рамките на световната седмица по  предприемачество , ПГММЕ  участва с инициативата – провеждане на  открит урок на тема : „Социалното предприемачество и неговите проявления в моя град и моето училище“.

Форумът се състоя на 16.11.2016 г. в зала 35 на училището ни.

Участие в него взеха учениците от  11 „з“ клас , под ръководството на Ст. Учител инж. Татяна Ботева .

Като представители на предприемчивата общност в града и активни партньори  в провеждането на открития урок , бяха поканени Д-р. Милена Петрова и инж. Владимир Димитров – Управител  на „СНЦ“Зелена Странджа“ . освемн като гости, те взеха и участие в качеството си на външни лектори . Споделиха  резултатите от своята  дейност, мисията и целите, които ги водят, както и това, което ги е мотивирало да вървят по този път.

В хода на урока се получи ценна дискусия, която не само поддържаше вниманието , интереса , но и предизвика  активното и ентусиазирано участие  и провокира различни мнения и  въпроси за размисъл и бъдещи инициативи за разрешаване на проблемите, които се повдигнаха.

Водещият учител – инж. Татяна Ботева  приветства присъстващите и  обоснова избора на темата ,като сподели ,че е обсъдена с учениците и те заедно са се спрели на нея, за да направят опит дамотивират  себе си и хората от обкръжението си, както и гражданите на Бургас , да пожелаят да реорганизират или даже да реформират една избрана от тях  общност.  Защото светът, в който живеем е различен  и е изправен пред нови и необичайни предизвикателства. Например, как да се справим с масовото преселение, наречено бежанска вълна, зависимости и агресия сред обществото, множеството екологични проблеми и тези,свързани с физическото и психическо здраве, икономически проблеми и междуличностните отношения.Беше подчертана разликата между социалните политики чрез социални помощи, благотворителност и социално предприемачество.

Акцентира се и върху това, че социалното предприемачество допълва тези форми , като ги надгражда и създава  устойчив потенциал за заетост на различни социални групи, като им позволява да заемат своето достойно място  и дадат приноса си в икономическия живот , придобивайки ново самочувствие.

Директорът на училището – инж. Роза Желева приветства нетрадиционната форма на  провеждане на урока, като отбеляза, че учениците и съвременното училище имат нужда да допълват и разнообразяват начините на  учене и чрез сътрудничество с пердставителите на обществеността, бизнеса и нестопанските организации, за да се почувстват учениците като активни и значими граждани, които могат да защитават своето мнение и да предлагат и реализират  предприемачески  инициативи .

На открития урок присъстваха  и екипа на ръководството на гимназията – инж. Томицина, инж. Бакърджиева и гжа. Георгиева ; г-жа Стоянова;
Проявата бе уважена и с присъствието на  г-жа  Жанет Проданова –  представителя на Дирекция „Образование“ към Община Бургас.

Медиите бяха представени от  г-жа Т. Байкушева от в. ” Черноморски фар”.

Училището изказва  благодарността си за това, че имаше възможност да комуникира, обсъди и обмени  мисли, чувства и идеи , като популяризира  социалното предприемачество, за да формира положителни нагласи у подрастващите  за социлна предприемчивост, да провокира активността на учениците  и тяхната дейност в училищната среда за желана промяна на училищния живот.

Прочетете и статията за открития урок, публикувана във вестник  Черноморски фар

p1140252 p1140245