Открит урок на тема „Загадъчното число π и приложението му в тригонометрията“

На 13.03.2014г с учениците от 11з клас бе организиран открит урок на тема „Загадъчното число и приложението му в тригонометрията“ във връзка с отбелязването на 14 март-Международен ден на числото „ПИ”. За първи път този ден се отбелязва през 1988 година в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско. Идеята за отбелязване на деня точно на 14 март дава физикът Лари Шоу. Любопитно съвпадение е, че на 14 март е и рождената дата на Алберт Айнщайн.

Госпожа Надежда Йорданова заедно със своите възпитаници Петър Иванов, Димитър Бангов, Даниел Борисов и Калоян Желев от 11з запознаха присъстващите с любопитни факти за числото , показаха, че математиката е интересна наука, че математиката е навсякъде около нас.

Числото „ПИ” е математическа константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра и. Учениците разказаха за историята на числото „ПИ“, за математиците Архимед и Лудолф фон Цойлен, за приложението на „ПИ“ в живота, за връзката между математическото число с други предмети и изкуства, приложението на „ПИ“ при измерването на ъгли в радиани.

Учениците от 11з клас доказаха своите умения и знания в областта на математиката.

Гости на открития урок бяха г-жа Р.Желева – директор на ПГМЕЕ, г-жа П.Марчева – ПДУД, г-жа Кашукеева – главен учител, учители по математика и други предмети.

P1100016        P1100004