Никулденски празници в ПГМЕЕ

Днес съвременните българи все по-често се връщаме десетки години назад в миналото, за да съхраним  връзката ни с мощните корени на българския дух, да почерпим живителни сокове от родовата памет, да заживеем с истинските непреходни ценности на народа ни, да се научим да тачим празниците като нашите бащи и майки, баби и дядовци.

Всяка година нашето училище се включва в празничното честване на Никулден, който е не само християнски празник, но и празник на града ни. Механото създаде традиция осмокласниците като най-младите ученици в ПГМЕЕ да се приобщят към училищния живот с организиране на тържества по случай празника.

На 3-ти декември в Морско казино осмокласниците изнесоха програма, посветена на Никулден и Бургас. В презентация учениците разказаха за светеца, проследиха развитието на града ни от миналото до  съвремието, запознаха ни с коледните традиции и обичаи на нашия народ. Изучаващите немски език ученици осъществиха връзка между българските и немските празнични обичаи, като влязоха в ролята на актьори. Чрез филм те ни показаха едно традиционно посрещане на Коледа в немско семейство. Сценарият и заснемането на филма беше дело на  техните преподаватели и ученици от 12 клас, а актьорите във филма бяха самите осмокласници.

Актьорските и езиковите си умения показаха и изучаващите английски език ученици. Те представиха етюд, част от който беше библейската сцена с раждането на Иисус и поклонението на влъхвите. Тържеството завърши с музикален поздрав, изпълнен от ученици от 8и клас.

Празничният дух продължи и на 5-ти декември. Осмокласниците организираха своята кулинарна изложба. Всеки клас подготви  празнична трапеза. Всички трапези изобилстваха с различни  кулинарни изкушения. Класовете  получиха своите награди от авторитетното жури.

Празничният дух беше не само в тези богати трапези. Цялото ни училище е преобразено от коледна премяна. На тържеството бяха връчени и наградите за украса.

За своите изключителни постижения в извънкласната дейност бяха удостоени с наградата „Св. Николай Чудотворец” учениците от 12ж клас Велин Георгиев и Атанас Христов. Със сътворения от тях автомобил те заявиха не само своя професионален потенциал, но са и гордостта  на Механото. Браво, момчета! Наградата връчи госпожа Роза Желева, директор на нашето училище. Тя приветства дванадесетокласниците, като им пожела още много постижения в професионалното им развитие.

По техния креативен път вървят и други ученици. Госпожа Елена Томицина връчи награда на учениците от иновативните паралелки в девети и десети клас.

С много вълнения беше изпълнен 5-ти декември. Той беше не просто поредният учебен ден, а ден, който всички ние очаквахме с нетърпение и го съпреживяхме с голямо вълнение. За емоционалното празненство допринесе и изпълнението на коледни песни от ученици от осми клас, подготвени от госпожа Силвия Николова.

Да благодарим на осмите класове и на техните класни ръководители и учители за това, че отвориха вратите на нашето училище за коледното настроение!