Посещение на изложба „Литература и памет”

На 09 февруари учениците от ХІ е клас посетиха изложбата „Литература и памет” в Морско казино – Бургас. Проявата е организирана  по повод  40-годишния юбилей  на Националния литературен музей.
Експозицията включва сребърната лира – дар на Иван Вазов за юбилея му през 1895, мастилницата на Алеко Константинов и неговото свидетелство за адвокатска правоспособност; чашата, с която са кръщавани всички деца на П. Р. Славейков, ръкописи от кореспонденцията между Пенчо Славейков и Мара Белчева; вещи от кабинета на Eлин Пелин; предсмъртния бележник на Христо Смирненски; първото издание на Моторни песни от 1940 на Никола Вапцаров, както  и много други експонати.
Особен интерес предизвика масата, на която на 16 април 1879 година е подписана  първата българска конституция. Тази уникална вещ, част от интериора на Славейковата къща в София, е предоставена специално за юбилея на музея.
Любопитство предизвика и най-атрактивната част от експозицията – възстановката на кабинета на Пейо Яворов с неговите лични вещи и ръкописи – грузинска кама, подарена му от Гоце Делчев, портфейлът на поета със снимка на Лора Каравелова, пистолетът, с който се прострелва Лора и пистолетът, с който се самоубива Пейо Яворов.
Посещението на изложбата  обогати представата  на учениците  за българските писатели, които изучават в ХІ и ХІІ клас, като им предостави възможност да  се докосната до техния личен свят.