УЧАСТИЕ НА БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛИСТИ В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ

От 22.02.2017 г. до 26.02.2017 г. в град Коня, Република Турция се проведе международна конференция на тема „Дигитални технологии в помощ на деца с аутизъм и интелектуални/обучителни затруднения“. Конференцията е  събитие по проект “Засилване на комуникацията и ученето с таблети, смартфони и часовници на ученици с разстройства от аутистичния спектър и/или затруднения в ученето”. Бенефициенти на проекта са: Провинциален Директорат на националното образование в град Коня-Турция, Университета в град Бат–Великобритания и Университета  в град Валенсия-Испания.  Още осем университета, училища и центрове от Турция и Испания са асоцирани партньори на проекта,  финансиран от Европейската комисия по програма „Еразъм +” КА2 – Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики – стратегическо партньорство за училищно образование.
Освен представителите на партньорските органицации от Турция, Испания, Великобритания, в конференцията участваха 135 учители от Турция и 24 гости от България, Италия, Косово, Румъния и Словения. Участието на България бе представено от 8 специалисти от широк профил – информатици, училищни психолози и педагози, логопеди, социални и музейни работници. Ръководител на българската група е госпожа Шурелова – информатик и координатор по програма „Еразъм +”. От нашето училище участва – г-жа М. Бедрова – педагогически съветник.
Представени бяха добрите практики и Интернет страници за работа с деца с аутизъм и интелектуални, и образователни затруднения. Споделен беше международния опит на специалистите от различните държави по разглежданите проблеми. Обсъдиха се ценни практики в прилагането на дигитални технологии в  обучението и подкрепата на децата. Един от дискутираните проблеми беше връзката между дете – семейство – институция.
         Придоби се изключително ценен опит за прилагане на съвременните технологии, както в образованието, така  и в социализирането  и интегрирането на младите хора в обществото.
Иновативен доклад  на тема „Ролята на технологиите в помощ на деца с аутизъм и интелектуални/обучителни затруднения“  представи  д-р Херардо Харера от Университета във Валенсия, Испания, който предизвика широка дискусия по обсъжданите проблеми.
За по-мащабно приложение на иновациите, екипът по международния проект се ангажира от месец април 2017 г. да сведе до широк достъп  резултатите, чрез публикуването им в образователния портал –  http://smart-asd.eu/
Както в работните, така също и в неформалните срещи се създадоха ценни професионални и социални контакти, и връзки между специалистите, за прилагането на представените добри практики както в училищна, така и в семейна среда.
        Културната програма на конференцията включваше посещение на културен център и музей „Мевлана“, церемонията на дервишите и природни забележителности в природен парк Кападокия.