24 май- модерен прочит на вековна традиция

През месец май честваме най-светлия български празник –  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24.05. 

Тази година месец май е посветен на образованието. На този ден в България се празнува българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя.  

С оглед на създалата се ситуация не можем да отразим традиционно този велик празник, затова го почетохме в електронна среда. 

На 08.05. в часа на класа на 8а беше представена презентация на тема „24 май“, която проследява историята на празника в България. Датата беше избрана по случай предстоящото честване на Св. Св. Кирил и Методий на 11.05. по стар стил.  

Учениците научиха, че за пръв път празникът е отбелязан като училищен през 1851г. в Пловдив и първото официално честване в Цариград е през 1857 г. в българската църква Св. Стефан. 

Учениците от 9з представиха кратка презентация за Кирил и Методий и създаването на българската азбука. Научиха къде българският език е обявен за официален и защо Кирило-Методиевото дело се оценява като най-големия принос на българите в европейската култура. 

Христо Груев от 9и клас представи една чудесна презентация, в която защити използването на българските думи вместо чуждиците, които навлизат все повече в нашия език.  

Кристиян Нейчев от 10з изготви презентация на тема „Историята на химна „Върви,  народе възродени” ”. Учениците научиха кой е авторът на химна, как е създаден в час по музика, кога за първи път е били изпят и къде, какво се променя в първоначалния текст. 

В часа по английски език учениците от 10и клас изгледаха две презентации на тема “Произход, развитие, прилики и разлики между английския  и българския език”.  

​Това, което научиха, е историята на двата езика, промените, които са претърпели и приликите между тях. 

    Своя принос към отбелязване на месеца на образованието и 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – дадоха и учениците от 11 з” клас.  На 13 май в часовете по английски език учениците представиха подготвени от тях презентации на тема “Свети Седмочисленици”. Това бе завършек на мини-проект, върху който работиха в екипи в продължение на седмица. Беше им възложено да търсят, събират и представят информация, свързана с живота и великото дело на Светите Седмочисленици – братята Кирил и Методий и техните пет ученици – Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.  

Тази година няма да има шумна манифестация под развети знамена, но това, което направихме с нашите ученици, успя по своеобразен начин да създаде празнична атмосфера и да накара всички нас да се потопим в духа на 24 май.