ПРОЕКТ „CYBERTRAIN“ УСПЕШНО ЗАВЪРШЕН

20 ученика от специалностите „Микропроцесорна техника“ и „Компютърни мрежи“, под ръководството на  инж. А.Златанова и инж.И. Янкова, се обучаваха по проект № 2019-1-BG01-KA102-061986, „Усвояване на иновативни технологии в областта на дигиталния софтуер и киберсигурността – CYBERTRAIN“, съфинансиран от програмата „Еразъм +“ на Европейският съюз.

Обучението се проведе от 21.08.2021 г. до 04.09.2021 г. в Италия, град Падуа от италиански специалисти в областта на дигиталния софтуер и киберсигурността.

От нашето училище бяха подбрани 7 ученика от 10 И клас и 3 ученика от 11 И клас, специалност  „Микропроцесорна техника“ и 10 ученика от 11 З клас „Компютърни мрежи“. Критериите за подбор на учениците бяха – общ успех, успех по техническите дисциплини, познания по английски език и силна мотивация да приложат придобитите чуждестранни знания и умения в България след приключване на проекта.

Преди заминаването се проведе двумесечен курс по английски език за напреднали от училища „Европа“. След обучението учениците положиха изпит за придобиване на ниво на познания В2. Всички се справиха успешно.

В гр. Падуа обучението се проведе от двама специалисти в областта на информационните технологии и киберсигурността. Още първия ден учениците посетиха Data center, където се намира най-големия сървър в града. Той се помещава в най-стария университет в Италия след университета в Болоня, основан през  далечната 1222 г. 

През десетте дни интензивно обучение, учениците бяха разделени на екипи, като всеки екип създаде сървър, сайт и игра. Бяха обучени и как да се защитят от кибер атаки. През почивките се организираха забавни интерактивни игри за провокиране на логическото мислене и за разтоварване. На края всички екипи реализираха своите проекти и получиха Сертификати за успешно преминала практика и документ EUROPASS Мобилност, удостоверяващи придобитата професионална квалификация.

Освен упоритата работа не липсваха и забавления. През почивните дни организирано посетихме Падуа, Верона и Венеция.

Изморени, но удовлетворени приключихме мобилността с придобити нови знания и незабравими преживявания.