Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника е партньор в международен проект по програма „Еразъм +“

На 13 август 2021 година, 20 ученици от специалност „Автотранспортна техника “от ПГМЕЕ бяха изпратени на  двуседмична работна практика във водещи авторемонтни фирми в град Брага, Португалия. Професионалният опит и капацитета на фирмите гарантира успешното изпълнение на настоящия проект, като се осигури необходимата материална, техническа и експертна база за качествено провеждане на професионалната практика по специалността:  „Автотранспортна техника“, както и учениците да обогатят своите познания, да създадат нови приятелства и натрупат незабравими впечатления. Практиката в реална среда е една от стъпките за повишаване качеството на процеса на обучение.

Учениците и техните ръководители, преподаватели по специалните предмети, се настаниха в хотел,,Флаг“ в град Брага и разпределени в съответните фирми: Brcar Frossos, Brcar Fujacal, FBB Auto, CardiAuto, Stand Carvalho, SD Auto,Exemplo Corajoso, Carlos Coelho,IdealPneus. Работното време беше от 10 до 16 часа.

Освен работата в реална среда, имаше време и за забавления. Организирано се посети град Порто. Учениците се потопиха в уникалната атмосфера на града, разходиха се по крайбрежната алея. Незабравим спомен ще остане и разходката с корабче. Впечатления ще останат и от градовете Гимараеш, Понте де Лима и Виана ди Кастело-прекрасните катедрали, цветните градини и тихата и спокойна атмосфера.

Свободното време позволяваше да се опознае и Брага. Прекрасният град в близост до Атлантическия океан, с неговите оживени, цветни улици, с прекрасната арка – Порта Нова, с уникалната архитектура на старите къщи, граничещи с новото. 

Създадоха се и нови приятелства. Учениците се запознаха със свои връстници от Полша.

В края на пребиваването се проведе и атрактивно занимание – урок по сърф. Групата се включи с огромен ентусиазъм и ,,улови‘‘ вълните на Атлантика.

Сертификатите на всеки от участиците се връчиха на специална церемония в град Барселос. Бе организирана празнична вечеря и под бурни аплодисменти на всеки се поднесоха и индивидуални подаръци.

След 15 дневен престой групата се завърна в Бургас. Пребиваването в Брага, работата в реална среда, ще направи учениците по-конкурентноспособни на пазара на труда, ще доведе до задоволяване на нуждата от квалифицирани кадри в региона. А в сърцето на всеки участник ще остане частичка от сънчевата, гостоприемна и цветна Португалия.