В МЕХАНОТО УЧЕНИЦИ ПРЕПОДАВАТ НА УЧЕНИЦИ

Във връзка с промените в ЗПУО, Чл. 88. (5), учениците от 8 и клас, Микропроцесорна техника и 8 з клас Компютърни мрежи, изучават «Лего роботи»  вместо «Музика» и «Изобразително изкуство». До сега учениците от 8, 9 и 10 клас изучаваха предимно общообразователни дисциплини и трябваше да изминат три години докато започнат да изучават предмети по специалността. Сега с тази промяна, се даде една чудесна  възможност още в 8 клас да се провокира интерес към професията.  

От 2018 г. в училището действа клуб по Роботика,  където наши ученици са придобили познания на високо ниво. И така се стигна до идеята големите ученици да обучават малките. Г- жа Бояна Георгиева, учител по «Лего роботи»  на 8 клас и г-жа Анна Златанова, ръководител на клуба по Роботика, обсъдиха тази възможност и се спряха на Илия Илиев от 12 з клас, който най-много се е занимавал с Лего роботи. Още от втория учебен час Илия се включи в обучението на малките. Завиден е ентусиязмът на този ученик, желанието и предварителната подготовка за часа, които полага като истински учител. И положителните резултати от труда на г-жа Георгиева и Илия Илиев се проявиха още в първите часове. Осмокласниците го слушаха с интерес, задаваха въпроси, участваха в експерименти, а в междучасията отиваха около него и му задаваха множество въпроси – каква музика слуша, какви игри играе, харесва ли му в Механото. Ентусиазмът на Илия зарази и други ученици от клуба по Роботика, в обучението на малките се включи и Росен Тонев от 12 з клас, с когото първо г-жа Георгиева и г-жа Златанова ще проведат подготовка, преди и той да започне да преподава.

На 08.10.2021 г. в часа по «Лего роботи»  с 8 и клас,  г-жа Георгиева и Илия изнесоха открит урок, като гости на урока бяха г-жа Роза Желева – директор на училището, г-жа Елена Томицина и г-жа Надя Николова – зам. директори и г-жа Анна Златанова – ръководител на Илия и Росен в клуба по Роботика. Илия представи на осмокласниците «Жиро робот» с четири сензора – жироскоп, ултразвуков, сензор за допир и сензор за цвят. Обясни и демонстрира действието на всеки сензор, подкрепен от г-жа Георгиева, която представи на мултимедия изчерпателна информация по въпроса. След това визуализираха на  мултимедията програмата, с която се задвижва и управлява робота. Препрограмираха  функциите на сензорите и демонстрираха промяната  на робота. Урокът завърши с управлението на робота през телефон, като учениците инсталираха приложението за управление на своите телефонии и осмокласникът  Росен Ранков , с помощта на Илия успешно  управляваха робота.

Г-жа Желева взе активно участие в часа, с интерес задаваше въпроси и на края на часа изказа задоволство и благодарност за добре проведения час. Каза, че за първи път посещава урок, на който ученици обучават ученици и прояви интерес и за в бъдеще да гостува в часовете по «Лего роботи».