Състезателен дух в Механото

На 16.10.21г. и на 18.10.21г. ПГМЕЕ взе участие в две състезания по чужд език- Многоезично състезание и Състезание по речеви умения.

На 16.10.21г ученици от единадесетите класове на гимназията се включиха в традиционното Многоезично състезание. За поредна година те трябваше да се справят с нелеката задача да слушат текст на немски език – като първи чужд, и да пресъздадат неговото съдържание писмено на английски език, като втори чужд език. Подготвени и мотивирани от своите преподаватели, шестимата ученици от 11б,11г и 11д клас с желание и интерес се включиха в езиковото предизвикателство. С убеждението в значимостта на чуждите езици за развитието на младите хора, ПГМЕЕ е единственото професионално училище в града ни, включващо се всяка година в това състезание.
Състезанието по речеви умения се провежда ежегодно в две възрастови категории. На училищния кръг се явиха 10 ученици от първа група – 8 клас, и втора група – 9-11 клас (13 ученици), които говориха по темата „A smooth sea never makes a skilled sailor”. Излъчени бяха победители от 8 клас и един ученик от 9з клас, които представиха Механото на областния кръг на състезанието. 

Училищната комисия беше впечатлена от всички участници, които разчитаха на доброто владеене на английски език, както и от тяхното вдъхновение. Това се забеляза и на втори  (областен кръг), където ПГМЕЕ беше единствената професионална гимназия в града, участваща в подобно езиково състезание в условия на много сериозна конкуренция от езикови гимназии. Възпитаниците на ПГМЕЕ  се справиха отлично във втората част на състезанието, която по регламент протича като свободен разговор между членовете на комисията и участника. Включването в подобен тип езикови надпревари е голямо предизвикателство не само за учениците, а и за преподавателите в нашата гимназия.  ПГМЕЕ  ще  продължи да открива и поощрява най-добрите ученици  по английски и немски език с вярата, че това е безценна възможност да се опознаят безброй нови светове и култури – факт, който отива далеч отвъд чисто лингвистичното владеене на един чужд език.