Ден на европейските езици в ПГМЕЕ

От 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици. За поредна година Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, гр. Бургас отбеляза Европейския ден на езиците. В продължение на една седмица в междучасията звучаха фолклорни мотиви от различни европейски държави. Тази музикална фолклорна палитра изпъстри междучасията в гимназията и създаде една креативна и спокойна атмосфера.

Езиковото многообразие е важно средство за постигане на разбирателство в отношенията между хората. Да учиш чужд език и да се докосваш до културата на  други народи е привилегия за всеки млад човек и признак за обща култура и интелигентност. Доказателство за това са резултатите на  десетокласниците при ПГМЕЕ от реализираната анкета по повод 32 – годишнината от обединението на Германия – 3-ти октомври. След  две години обучение по немски език, учениците успяха да защитят знанията си за Германия , отговаряйки на въпроси, свързани с областите история, география, политика и спорт на ФРГ.

Проведеното мероприятие със състезателен характер  доказа, че успоредно със знанията по немски език те са овладявали и знания, свързани с културата на страната. Сред най-добре представилите се гимназисти се отличиха Стефан Бърнев, Пламен Тодоров, Пламен Георгиев, Венцислав Драгиев, Исуф Исуф, Здравко Стефанов, Добромир Вълков, Методи Анастасов и Кирил Тодоров.

Анкетата, подготвена в електронен вариант от преподавателите им по немски език г-жа Р.Славова и г-жа Зл.Панайотова, бе онагледена с интересен снимков материал за Германия и това мотивира учениците при изпълнение на задачата. Показаните  резултатите носят удовлетворение за ученици и учители.