ПГМЕЕ на мобилност по Еразъм+ в Дъблин, Ирландия

В периода 24-28  октомври 2022 г. екип от четирима учители – инж.Роза Желева, инж.Татяна Ботева, Стефка Чавдарова, Надя Николова, и четирима ученици – Васил Колев, Йоан Димитров, Стоян Стоянов, Николай Нейчев, от ПГМЕЕ град Бургас, взеха участие в четвъртата мобилност в рамките на проекта Еразъм+ „Digistories of Generation Z“ по проект с референтен номер 2020-RO01-KA229-079782_1, в Дъблин, Ирландия.

 Ученици от Ирландия, Италия, Турция, България, Испания и Румъния работиха заедно в New Cross College, Дъблин за популяризиране на европейското културно наследство  чрез работа в мултикултурни екипи.  Те  участваха с огромен интерес в множество дейности, обединени от темата „Аз съм това, което чета“.

Още първия ден учениците от Механото с гордост и неприкрито вълнение представиха на останалите екипи творчеството на гения на българската поезия Христо Ботев и рецитираха неговото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ в превод на английски език.

Темата за четенето и за ролята на книгите в човешкия живот беше много завладяваща за всички участници. Те обсъждаха предварително прочетени преди мобилността книги и в интернационални екипи направиха кратки резюмета на съдържанието им. В един от дните всички се докоснаха до едно от най- добре развитите изкуства в Ирландия – разказването на истории чрез колоритната личност на известния Нийл де Бурка. Част от програмата бяха и културните визити, включващи  Tenement Museum /музей, показващ част от историята на Дъблин/, Природен парк Глендалог, градчето Килкени , третия по големина стадион в Европа- Croke Park. Всички участници  се насладиха  не само на  главозамайващи гледки , но се запознаха и  с историята на  традиционния спорт Хърлинг. В края на седмицата учениците и учителите се докоснаха до света на животните чрез Джунглата на Дейв и неговите странни домашни любимци – питон, тарантула, дървесна жаба, хамелеон, скорпион и огромна костенурка.

 Участниците в проекта споделиха с нас своите впечатления:

Стоян Стоянов 11 а: Ирландия е прекрасна страна, която предлага много повече културни и природни забележителности, отколкото окото среща. Смятам, че страната, а и ирландците като народ в много отношения са близки до нашия нрав макар и видимите културни различия. Като мое първо пътуване бях доста впечатлен от почти всичко, което видях там, и съм съвсем сигурен, че бих се върнал отново, за да се срещна пак с прекрасните хора, с които се запознах там. Научих доста за тази малка страна, което навярно малко или много промени мирогледа ми. На първо място научих, че може би хората не сме толкова различни. Вярвам, че обогатих речника си на английски с поне 5 нови думи и останах впечатлен от занятията на учениците там. Надявам се, че и ние самите оставихме следа в останалите от проекта след представянето на поета революционер Христо Ботев и факта, че много от участниците проявиха интерес към българската реч.

Васил 12 б: Ирландия е много хубава държава, запознах се с  доста хора от различни раси и етноси. Дъблин е много по-различен от българските градове, хората в него са много по-отворени към света. Специално на мен наистина много ми хареса и бих отишъл отново. Градът има много дълга история и е минал през редица трудности. Има доста забележителности като “Saint Stephen’s Green Park”, “Brown Thomas”, “Croke Park” и др. Сдобих се с нови приятели и проектът ми помогна да надградя езиковите си компетентности.

Николай Нейчев 11 а: Целият проект беше прекрасен, не мисля че имаше нещо което да не ми хареса. Всичко, което ни показаха в училището на нашите хостове беше удивително, като най-много ми хареса презентацията на влечугите и паяците. Сприятелих се с много хора от различни  етноси. Това беше истинско приключение за мен, защото бях за първи път извън страната. Ще продължавам да участвам в програмата Еразъм+.

Ирландия е една страна, която бих посетил отново, не само заради забележителностите и природата, която видяхме, но и заради толкова дружелюбните хора, които ни приютиха в домовете си. Надявам се да имам възможността да посетя тази държава отново.

Йоан Димитров 11 б: Нашето пътуване до Ирландия беше незабравимо и с удоволствие бих посетил държавата отново. Най-много ми хареса това, че всички се разбирахме и се забавлявахме много задно. След нашето посещение научих много неща за тяхната култура, които ми харесаха, както и  техния народен танц River dance. С най-голямо удоволствие бих отишъл отново на такъв проект от Механото.