Интерактивен урок по Биология и ЗО „Love is in the air”

На 10.02.2023г. в ПГМЕЕ се проведе бинарен урок между предметите биология и английски език  с 8 Е клас на тема: „Love is in the air”. Иновативният урок се подготви и реализира от Стефка Чавдарова, старши учител по английски език и Ивелина Койчева, учител по биология и химия в ПГМЕЕ. Гости на урока бяха г-жа М. Бедрова- училищен психолог, М. Сталева, Е. Григорова и Д. Нейчева – преподаватели по английски език в гимназията. Урокът бе пряко обвързан с учебното съдържание по биология за сърдечно-съдовата система и  празника на любовта Свети Валентин.

В началото на урока учениците започнаха с викторина от въпроси в Kahoot в духа на предстоящия празник, проверяваща познанията им за честването празника на любовта. След успешното провеждане на куиза за любовта, учениците надградиха познанията си за историята на възникването на празника и различните традиции при честването му. Информацията бе поднесена от отделни ученици и чрез кратко видео за историята    Свети Валентин. Последва и задача, за която учениците бяха разделени на три групи, всяка от които трябваше да попълни текст на английски език, свързан с презентираното видео.

Последва игра, в която учениците демонстрираха познанията си по биология, като определяха частите на сърцето, след която трябваше да се запознаят с хормоните, които играят роля за различните емоции, в т.ч. и за любовта. За целта всяка група получи задача да изследва по-подробно един от хормоните на любовта в човешкия организъм- адреналин, серотонин и допамин, в резултат на което те научиха действието и изработиха макет на химическите им структури от бонбони.

В края на урока учениците оставиха лично послание и впечатление от проведения урок, споделяйки на листче във формата на сърце, залепено на дъската, че са се чувствали прекрасно и си пожелаха повече подобни уроци занапред. За финал всички гости и ученици се почерпиха с лакомства във формата на сърце, тематични за празника на любовта.