„Поезията – велика река”

На  21.03.2023 г. в актовата зала на нашето училище се проведе поетичен рецитал, посветен на Световния ден на поезията. Рециталът бе подготвен и проведен от ученици от 8,9,10,11 кл. под ръководството на учителя по БЕЛ – П. Воденичарова.

Годишното празнично събитие е преди всичко да запознае съвременните хора, които са далеч от романтиката и лиричното мислене, с поетичното изкуство. Световният ден на поезията е истинска възможност да се покажат творческите способности, така че другите да знаят за таланта на близки и непознати поети.

„Човек трябва да живее в красота, за да я опознае”. Поезията несъмнено е част от естетическия свят и историческото наследство. Да се научиш да пишеш поезия е много трудно, затова ти трябват способности, талант, но да се научиш да ги четеш, разбираш, чувстваш е възможно и необходимо. И това е много важно, защото поезията е истинско чудо. Тя помага да изпитаме високи чувства, прави ни по-красиви, по- умни, по-добри. Поезията е нов поглед към света – тя е доброта, красота, радост.

„Истинската поезия винаги е музикална, в нея има някаква звукова магия”. Преподавателят по БЕЛ –  г-н  Ал.Марчев подбра подходящата красива музика. Младите водещи показаха истински талант, емоционално и искрено ученици от 8,9 и 11 кл. рецитираха поезия.  На сцената прозвучаха прекрасни стихове от Сафо, Н. Лилиев, П. Дубарова, К. Христов и др. Залата с ентусиазъм и благодарност прие изпълненията на учениците. Изразена е идеята поетичните рецитали да станат традиционни, тъй като високохудожественото изкуство облагородява и възпитава нашата младеж.