Отборът „МЕХАНО” – най-добър в националното състезание по роботика „Дни на Роботиката 23” към ТУ-София

Отборът  на „МЕХАНОТО” – се представи комплексно най-добре в националното състезание по роботика „Дни на Роботиката 23” към ТУ-София. На 27 и 28 април в 12 блок на ТУ – София се проведе най-голямата и оспорвана надпревара в сферата на състезателната роботика в България – “Дни на Роботиката ’23”. Състезанията бяха организирани  в категории “Следене на линия”, “Мини сумо”, “3D лабиринт” и ” LEGO Следене на линия”. Повече от 130 участници от 17 града в страната се записаха за събитието, а регистрираните екипни и индивидуални технологични проекти бяха над 75! „ Дни на Роботиката” е инициатива на клуба по Роботика към Технически университет – София, която се провежда с цел да се насърчи и мотивира развитието на роботиката и иновациите в областта на технологиите. Инициативата включва работилници и състезания, които са ориентирани към студенти, ученици и хора с интереси в техническите сфери. Организацията и журирането на състезанието бе на изключително ниво, като за това благодарим на  Студентския клуб по роботика към ТУ – София.

Нашето училище взе участие и в четирите категории на състезанието с екипи:

  1. Отбор „МЕХАНО 1”:

Състезателни дисциплини:

3D лабиринт;

Следене на линия;

Мини сумо.

Ментор – Анна Златанова.

Ученици:

Кристиян Селезньов – 11 И клас;

Михаил Колев – 11 И клас;

Цветан Калудов – 11 и клас.

  • Отбор „МЕХАНО 2”:

Състезателни дисциплини:

LEGO Следене на линия.

Ментор – Бояна Георгиева.

Ученици:

Константин Златарев – 8 з клас;

Николай Николов – 8 и клас;

Ясен Златев – 8 а клас.

Първият ден от състезанието бе изключително напрегнат. Във всяка категория трябваше да се класират най-добрите 8 отбора, които да продължат за финалите на следващия ден. Притеснението бе голямо, но месеците положен труд и желанието за победа взеха своя превес. Не само се класирахме за финалите, но бяхме в челната тройка на всяка дисциплина.

Отборът „МЕХАНО 1” с ментор Анна Златанова доказа своята класа и невероятно добра екипна работа. От трите категории –  “Следене на линия”, “Мини сумо” и “3D лабиринт”,  най-тежката е лабиринтът. За там няма предварителна подготовка, лабиринтът се вижда на същия ден и софтуерът и хардуерът трябва да се направят на място. Тук неуморно се трудиха Михаил Колев и Кристиян Селезньов, докато Цветан Калудов пое тестванията на количките на другите две дисциплини. Но във всеки един момент и те се включваха. Разбирането за ролята в екипа на ментор и участници бе на най-високото възможно ниво.

Отборът МЕХАНО 2 с ментор Бояна Георгиева проведе истинска битка за второто място, като първите постигнаха време 55:153 сек., а нашият 55:565 сек. За сравнение времето на третите бе 59:965 сек, а времето на следващите бе повече от 1 минута. Тук се открои с упоритостта, търпението, знанията и уменията Константин Златарев, под вещото ръководство на Бояна Георгиева.

Нашият отбор бе с най-голямата публика. Бяхме приятно изненадани от бивши наши ученици, сега студенти в ТУ-София, които ни гледаха, аплодираха и даваха кураж през цялото време. Гости бяха част от отбора по Роботика, с който се явихме на същото състезание преди 3 години. Сред тях бяха братът на Кристиян Селезньов – Владимир Селезньов –  бивш наш възпитаник, прославил училището с множество награди; половината от миналогодишния 12 и клас, както и техни приятели. Традицията по-големият брат да дава пример на по-малкия се прояви и при Михаил Колев, чийто брат Калоян Колев спечели същата  категорията „3D лабиринт” преди 3 години, отново в екипа на „Механото”.

Резултати:

МЕХАНО – най-добър отбор, който единствен от всички спечели призови места във всяка категория. Всички останали отбори, класирали се в първата тройка, имат само по една награда от четирите състезателни дисциплини.

3D лабиринт – второ място;

Следене на линия – второ място;

LEGO следене на линия – второ място;

Мини сумо – второ място.

При награждаването ни бяха връчени статуетки, грамоти, сертификати и ваучери. Общата стойност на ваучерите е 600 лв. Тръгнахме от състезанието с чувство на удоволетвореност, но и с хъс за следващи победи. Горди сме, че сме част от представянето и популяризирането на любимото ни училище.