Производствена практика на специалност „Ремонт на летателни апарати“

В периода 03-07.07.2023г. учениците от 11 А клас – специалност „Ремонт на летателни апарати“, проведоха Производствена практика в реална работна среда. Благодарение на усилията на ръководството на ПГМЕЕ, практиката се осъществи на територията на няколко летища от системата на ВВС. Започнахме с посещение на Авиобаза Безмер, където учениците бяха  посрещнати от комадването, инженерите и техниците и бяха запознати накратко с историята, структурата и целите на авиобазата. След разрешение на Командира, бяха допуснати да наблюдават полетите, като имаха за задача да обясняват действията на техническия състав при предполетното и следполетно обслужване на самолета. Учениците също така имаха възможност да посетят Техникоексплоатационната част на базата, където се осъществява текущата поддръжка и ремонт на самолет Су 25. Инженерите и техниците показаха самолета и допуснаха учениците да се запознаят отблизо с някои от системите и агрегатите на летателния апарат. Учениците бяха  впечатлени от  самолета, полетите, организацията и  от действията на летците и наземният персонал.

В Плевен в Изнесеният център за обучение – ИКАО, на ВВВУ Долна Митрополия,  ПР на ВВВУ Г-жа Валя Минкова и лейтенант Иванова, бяха съставили план за Производстената практика на учениците. 

Във ВВВУ Георги Бенковси ни представиха специалностите и перспективите, които дава училището, показаха ни кабинети и лаборотории, където учениците се докоснаха до различни макети от системите и агрегатите на самолета и двигателя. Лабораторията по радио електронно оборудване ги впечатли с класическите и съвремени прибори за контрол на полета и двигателя.

С учениците посетихме и летище Гривица. Там курснатите – пилоти правиха  тренировъчните си полети на ZLIN 242 – учебен витлов самолет. Инженерът и техниците  на подразделението показаха и обясниха подробно принципа на работа и системите  на буталния двигател, дадоха подробности за витлото и управлението на самолета. Учениците имаха възможност да отворят капаците на самолета и двигателя, да  направят визуална предполетна  проверка и да се убедят в необходимостта  при изпълнението на мерките за безопасност при запуск и работа на двигателя. При кацането на един от курсантите, присъстваха на зареждането на самолета с гориво, като  наблюдаваха и обясняваха следполетното обслужване на машината. 

На четвътрият ден във ВВВУ Георги Бенковски , производствената практика премина основно в Технико експлоатационната част на училището. Авиотехниците показаха самолет Л 39, като запознаха учениците и им дадоха възможност да се качат в пилотската кабина, обясниха действията на техника преди запуск.

Преди да получат официално сертификатите си, демонстрирах на учениците вертолет Ми -24. Обясних и показах в какво се състои работата на бордовия инженер, отговорностите и задълженията преди запуск и след спиране на двигателите, спецификата при проверката и поддръжката  на системите и агрегатите на вертолета.

Производствената практика даде на учениците необходимият досег до  работата на авиационните техници и повиши тяхната мотивация, благодарение на перфектната организция суздадена от Командира  на ВВВУ Героги Бенсковски, Бригаден Генерал Радойски, на командира на Авиобаза Безмер – полковник Милен Димитров, и на целият инженерен и технически състав, които дадоха безценен опит и съвети на учениците и ги приеха като бъдещи колеги.