Ученици от Механото на екскурзия по НП „Образователни маршрути“

В периода 18-20.07.2023г. ученици от 9 и 10 клас в ПГМЕЕ  се насладиха на красотата на Родопите и посетиха няколко от 100 национални туристически обекта по три тематични направления: история и археология; етнография, фолклор и занаяти; изкуства, архитектура и литература.

В първия ден учениците посетиха Асеновата крепост, където бе изнесена интересна беседа за историята на обекта, а свободното време в хотела прекараха на басейн, разходки и забавни игри.

На втория ден от програмата учениците имаха занимания по интереси – някои от тях караха велосипеди, други отмаряха на басейна, а група ентусиасти покориха връх Снежанка.

Следобедът премина в посещение на Интерактивния музей на гайдата в с. Стойките и в разглеждане на забележителностите на Архитектурно-етнографския резерват Широка Лъка.

След вечеря групата прекара незабравими моменти край лагерния огън, изпълнени с танци, песни и смях.

В последния ден екскурзиантите се отправиха към новооткрития пилон с най-големия български трибагреник на Роженските поляни, а група желаещи посетиха Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Там се насладиха на образователна беседа и незабравими гледки на Родопите, а след това разгледаха и близката ферма за северни елени „Санта Клаус“.

Бачковският манастир бе последният обект от програмата, където учениците бяха запознати с историята на манастира, със стенописите на Захари Зограф, с чудотворната икона на Богородица и други забележителности на територията на това свято място.

Екскурзиантите се завърнаха в Бургас с прекрасни впечатления от красивата България, нови знания за история, бит и култура и ентусиазъм и желание за нови споделени срещи и преживявания.