Празникът „Октоберфест“ в Механо

На 23 октомври стартира добре познатият в Германия и в цял свят празник „Октоберфест“. Обединението по Немски език отбеляза събитието с представяне на презентация във фоайето на гимназията. На фона на инструментална музика  ученици и учители проследиха с интерес  информацията, илюстрирана  с пъстър снимков материал, за този най-голям народен празник в света.

„Октоберфест“  се открива с тържествен парад, в който участват хиляди хора, облечени  в носии от всички региони на Бавария. Празникът започва със специална церемония – отварянето на първата бъчва с бира. По традиция ритуалът се изпълнява от кмета на Мюнхен.

Повод за народния празник става сватбата на бъдещия баварски крал Лудвиг Първи и принцеса Тереза през октомври 1810 г., състояла се на поляните край Мюнхен, наречени „Theresenwiesen“/ „Терезенвизен“, в чест на принцесата. Баварската дума за поляни “Wiesn” се превръща в синоним за официалното название  „Октоберфест“.

На „Терезенвизен“ всяка година се издигат 14 шатри и около 20 по-малки павилиона за посетителите на този внушителен народен празник. През 2023 година посетителите са отново над 7 милиона (7 200 000), както през 1985 г. (7 100 000).

„Октоберфест“ се празнува и в други държави по света:

– в Бразилия от 1984 г., а в Китай от 1991 г.,

– в Америка, Синсинати (до 700 000 посетители),

– в Япония, Токио (около 1 000 посетители).

Фактологичната част на презентацията съдържа информация за историята, културата и традициите, свързани с празника, а образователната част включва характерна за празника лексика и терминология в помощ на учениците, изучаващи немски език. Особен интерес сред учениците, изучаващи чужди езици, предизвика и направеният паралел между английски и немски език.

Презентацията завърши с актуално видео, представящо духа на празника „Октоберфест“, започнал на 16.09.2023 г.  в град Мюнхен, Бавария, и продължил до 03.10.2023 г., когато германският народ празнува своя национален празник, посветен на обединението на Германия. Това събитие предизвика интереса на всички и повиши настроението в делничния за Механо ден.