Философия на английски език

На 24.11. 2023г. по повод „Световния ден на Философията“ се проведе бинарен урок – Философия и Английски език. Представяйки най-интересното от биографиите и идеите на древните философи, учениците от 9 е клас, демонстрираха знания и умения за изразяване на английски език.

Урокът започна с  кратка лекция за развитието на философията през вековете, нейната стойност, не само като наука, а и като катализатор на промени – в човека и обществото.  

Яни Бързев, започна представянето на английски език, с „обявеният от науката за първи философ“ – Талес, като разказа интересни факти от неговия живот, завършвайки с любим цитат: „Времето е най-големият мъдрец, защото разкрива всичко“.  След Талес, в хронологичен ред и по същия начин, бяха представени: Сократ от Милчо Коцев, който въпреки познатия вече Сократов цитат „Аз знам, че нищо не знам“, показа завидни знания за философа и неговото дело,  Платон беше избран от Елиан Панков, който завърши представянето си с „В основата на всяка мъдрост е търпението“, а Аристотел бе представен от Цоньо Цонев, който ни напомни, че „Нещастието сплотява хората“. Като бонус знания, Александър Кюркчиев, припомни на съучениците си – Зигмунд Фройд, изучаван в часовете по Философия в осми клас, завършвайки със „Завистта е разрушителна“.

Урокът приключи с оспорвана  игра в Kahoot на английски език, с която учениците, се справиха бързо и успешно, показвайки, че вече познават представените философи и техните биографии.