„Коледно състезание по Електротехника“

Седмицата за учениците от Xе клас специалност “Електрообзавеждане на производството“ започна с „Коледно състезание по Електротехника“. Мероприятието беше организирано и ръководено от инж. Албена Колева и инж. Румяна Момчилова, дългогодишни преподаватели в ПГМЕЕ гр.Бургас.

Със своето присъствие, състезанието беше уважено от инж. Р. Желева, директор на гимназията, инж. Е. Томицина – ЗДУПД, инж. Стоян Тодоров, инж. Анна Каравасилева, както и класния ръководител на Xе клас, инж. Атанас Атанасов. Ученици от XIе клас също наблюдаваха развитието на своите съученици в областта на електротехниката.

Състезанието започна с определянето на четири отбора всеки с по трима участника. Всичко това се случи на случаен принцип чрез теглене на жребий.

Чрез новото  приложение moza Book и единадесетте поставени задачи, в състезанието момчетата трябваше да покажат знания и умения в областта на физиката, ЗБУТ, Електротехника и Учебна практика електротехника и материалознание.

Две от  задачите бяха практически: откриване на съответствие между схеми на електрически вериги с различни консуматори и векторните им диаграми; Подбиране на апарати по зададена схема на електрическа верига.

Чрез приложението www.mentimeter.com,  участниците и гостите имаха възможност да отговорят на някои основни въпроси за професията електротехник: какви дейности включва професията; кои са най-често използваните инструменти от електротехника, също така беше измерено тяхното настроението след приключване на състезанието.

Оказа се, че най-използваната дейност е “окабеляване“, най-използвания инструмент е „отвертката“, а настроението беше най-различно, но показа, че учениците са доволни.

На финала всеки от участниците получи лично от г-жа Роза Желева награда, свързана с професията на електротехника /фазомер, отвертка, изолирбанд/.

Активността на публиката също беше наградена. Най-добрите и най-бързите в даването на верни отговори си тръгнаха с подаръци.