Берлинале- Вратата към киното

Берлинале е едно разнообразие от истории и разказвачи, седем конкурсни секции, сцена, където в програмата „Срещи“ бе включен и филмът „Аркадия“ – копродукция на Гърция, България („Ред карпет“ – Веселка Кирякова) и САЩ. Истински повод за гордост бе наградата на 19-годишната Маргарита Стойкова, най-младият участник в конкурса, която получи наградата „Изгряваща звезда“, за ролята ѝ във филма на Яна Титова „Диада“. Тя е третата българка след Весела Казакова и Мартина Апостолова, участвали в този конкурс.

74-ият Международен филмов фестивал в Берлин, най-посещаваният от зрители европейски фестивал, започна на 15 февруари и  продължи до 25 февруари 2024 година.

ПЕКК НЕМСКИ ЕЗИК  отвори вратата към киното  в Актовата зала на Механото с проведения на 26-ти март  Куиз “ Берлинале”. Учениците, изучаващи немски език, поднесоха по занимателен начин  три „порции“  любопитна информация от Берлинале и от света на киното.В първи кръг те отговаряха на въпроси, свързани с историята и провеждането на фестивала. Във втори и трети кръг участниците разпознаваха филми и актьори, не само сред спечелилите награди, но и сред онези, които не успяха да се сдобият с най-голямата слава на фестивала през тази година.

На публиката бе отредено забавление в паузите: „Кой ли знае?“ То се състоеше в отгатване на филмова музика и заглавия, представени чрез  актьорските умения на учениците.

На финала, разбира се, имаше поощрителни  награди за отборите, останали извън челната тройка. А за победителите- възможност да оценят сами качествата на филма с  участието на Маргарита Стойкова. Те получиха билети за прожекцията на „Диада“ в НХК на 07.04.2024 от 17.00 часа.Фокусът на филма е  върху историята на Дида, 16-годишно момиче от малък град, и засяга множество деликатни теми, близки до  емоциите на тийнейджърите и техния сложен свят.

Куизът Берлинале бе едно незабравимо преживяване, чрез което се докоснахме до необятния свят на киното и неговите герои, забавлявахме се, открехвайки тайнствените врати на седмото изкуство.