ДЕБАТ “ЗА ИЛИ ПРОТИВ ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ“

Изкуственият интелект (ИИ) е направил значителни прогреси през последните години, а предсказанията за неговите бъдещи възможности стават все по-амбициозни. Водещият иноватор Елън Мъск неотдавна направи шокиращо предсказание, че ИИ ще надмине човешката интелигентност в следващата година. Въпреки, че това предсказание може да звучи като научна фантастика. Именно това провокира ПЕКК Обществени науки да даде думата на ученици от ПГМЕЕ в дебат на тема „За и против изкуствения интелект“. Дискусията бе част от празничната седмица по повод на рождения ден на ПГМЕЕ гр.Бургас.

Разделени в  два отбора от различни класове , участниците Велизар Спасов, Християн Максимов, Атанас Димитров и Веселин Димитров преминаха през 3 кръга .В първия кръг в рамките на 10 мин. младите хора с убедителна конструктивна реч,  очертаха своите позиции, като ги подкрепиха с доказателства и основни аргументи. В рамките на втория кръг с разгорещени емоции двата отбора оспорваха твърденията на опонентите си, като се противопоставиха на аргументите, представени от противниковата страна. А за финал получиха няколко допълнителни въпроса по темата от публиката и организаторите на дебата. И двата отбора показаха добри презентационни умения, изобретателност при представянето и критическо мислене.

Вече 99 години Механото  доказва своята незаменима роля за качествено и прогресивно образование, за изграждане на силни, самоуверени и знаещи хора. Вдъхновена  от качественото знание, съчетано със силен дух и висок морал директора на ПГМЕЕ гр.Бургас инж. Роза Желева, приветства събралите се ученици, участниците  и инициаторите на дебата, като им благодари за активността.  В своето приветствие към участниците г-жа Желева подчерта, че дебатът е поредна успешна проява в Механото, която дава прекрасна възможност за изява на учениците, в която те ще развият своя творчески потенциал и визия за съвремието и бъдещето. По повод на това всеки от участниците в  двата отбора,  беше лично възнаграден.