ОТБОР „МЕХАНО“ ОТНОВО НА ВЪРХА НА РОБОТИКАТА В БЪЛГАРИЯ – 13 април 2024г.

7-ми блок на Технически университет – София стана арена на най-голямото състезание в България – “Робо Дни 24”. Събитието, което привлече над 250 отбора от цялата страна, беше организирано от клубът по роботика към Технически университет – София и се проведе под патронажа на Министерство на образованието и науката (МОН) и Министерство на иновациите и развитието (МИР).

Под ръководството на инж. Анна Златанова и инж. Бояна Георгиева, отборът на ПГМЕЕ – Бургас, известен като „Механо“, се отличи със забележително представяне. Седемте момчета – Даниел Георгиев, Даниел Нейчев, Дейвид Желязков, Константин Златарев, Наско Дакашев, Петран Ганев и Михаил Колев, демонстрираха изключителни умения и дисциплина, спечелвайки призови места във всяка категория. Те преминаха през портите на университета, въоръжени с месеци положени усилия и надежди. Тези ученици не само се изправиха срещу технологичните предизвикателства, но и издържаха на психологическото напрежение на състезанието.

Атмосферата беше електризираща. Всеки участник, зает до краен предел с фина настройка на своите роботи, чувстваше как времето тече неумолимо бързо. Ръководителите на отбор “Механо” бяха непрекъснато до своите ученици – наставляваха ги, насърчаваха ги и гарантираха, че всеки детайл от състезанието е спазен до съвършенство.

Кулминацията на деня настъпи с обявяването на победителите. Въпреки неописуемото напрежение и жестоката конкуренция, отбор “Механо” успя да демонстрира невероятна хармония и съгласуваност, спечелвайки призови места във всяка категория. След всеки обявен успех, въздухът се изпълваше с възгласи на радост и облекчение от страна на отбора и техните ръководители.

1 място – “3D лабиринт” –  Наско от 10 Б клас се отличи със забележително постижение, като стана първият ученик, успял да премине през целия лабиринт от момента на въвеждането на тази дисциплина. Ментор – инж. Анна Златанова.

1 място –  “LEGO Мини сумо”, която се играе за първи път. Ментор – инж. Бояна Георгиева.

1-во място – “LEGO Следене на линия”. Ментор – инж. Бояна Георгиева.

1-во място за най-добър дизайн на робот в категорията с мотото “ROYAL”, където трябваше роботите да бъдат украсени в царствен стил. Учениците от клуба по 3D моделиране и принтиране с ръководител иИнж. Никола Чанев изработиха украса за роботите в този стил, което донесе победата и в тази категория.

3-то място – „Мини сумо“. Ментор – инж. Анна Златанова.

4-то място – “Следене на линия”.  Ментор – инж. Анна Златанова.

С тези успехи, отбор “Механо” не само подобри представянето си от миналата година, когато завоюва четири втори места, но и се утвърди като отборът с най-много спечелени купи в страната за втора поредна година. Ръководителите инж. Анна Златанова и инж. Бояна Георгиева и техният отбор „Механо“, положиха огромни усилия и показаха, че упоритата работа и постоянството са най-важни за успеха. Така, „Робо Дни 24“ не само подчерта важността на технологиите и иновациите в образованието, но и даде възможност на младите таланти да блеснат на националната сцена.