На 26.04.2024 година в Актова зала на ПГМЕЕЕ град Бургас част от талантливите ученици на нашата гимназия показаха любовта си към българския фоклкор.Мероприятието, наречено „ Магията на гайдата“, бе организирано от учителите по немски език и бе част от празничната седмица по случай 99 години от създаването на Механото.
Началото бе особено силно и въздействащо с музиката на гайдарите Петко Петков от 8 г клас, Даниел Папазов от 8 д и Атанас Жеков от 9 и. Те се представиха на немски език и докоснаха сърцата на публиката със своите солови изпълнения.Мариета Ангова и Георги Иванов от 10 г клас, както и Николай Тодоров, Антоан Тонев и Божидар Василев от 10 д клас, разказаха историята на гайдата , споделиха любопитни факти за нейното разпространение по света, накараха ни да настръхнем от гордост с нашите 333 гайдари, влезли в световните рекорди на Гинес на 16.05.2012 година.Себастиян Киров от 10 з клас влезе в диалог с Пламен Тодоров от 11 б клас и по увлекателен начин научихме за видовете гайди по света.А изненадата дойде от Марин Димитров от 11 г клас, който беше нарисувал картина с гайда на фона на българския трикольор, и с най-сърдечни чувства я подари на училището. Инж. Роза Желева, директор на ПГМЕЕ, прие подаръка с огромно вълнение.
На финала отново излязоха гайдарите и засвириха от сърце. Към тях се присъедини със своя тъпан Ангел Стоянов от 12 б, а Мариета Ангова от 10 г, Тони Жечева от 10 з и Калинка Петрова от 11 и, облечени в прекрасни народни носии, извиха едно кръшно българско хоро, подканвайки публиката да се присъедини. Магията на гайдата потече във вените на всички. Казват, че свириш ли на гайда, се докосваш до историята. Гайдата е дар от бога. Не е трудно да се влюбиш в нея.
Със звука на гайдата в сърцето са и нашите момчета и момичета. Гордеем се с тях!!!