Практика в реална работна среда в Малага – „Образование на конкурентни млади технически специалисти чрез практика в реална бизнес среда“, програма „Еразъм+“

От 15 до 26 април 2024 в гр. Малага, Испания, се проведе мобилност по програма Еразъм с ученици от випуск 10 клас на ПГМЕЕ под ръководството на инж. Бояна Георгиева, Евелина Григорова и инж. Никола Чанев.

30 ученици проведоха своята практика в реална работна среда във фирми в гр. Малага. Тези, от специалност МПТ имаха възможността да работят във фирмите Vivatech и Microtecnic. В рамките на тяхната практика се сблъскаха с ремонт на разнообразна електронна техника като телевизори с размери от 65“ и компютърни конфигурации.

Учениците от специалност Компютърни мрежи бяха на практика в IT отделите на фирмите MiñaCar и CENEC, където имаха възможност да подменят цели зали с компютърни конфигурации, да инсталират нови такива и да работят с бази данни.

Във всички фирми децата бяха посрещнати гостоприемно, но в Taller Lisa те се чувстваха като у дома си. Там учениците от специалностите Автотранспортна техника, Автомобилна мехатроника, Мехатроника, Авиационна техника и Електрообзавеждане на производството активно участваха в разнообразните дейности, свързани с ремонт на автомобилна техника а именно: заваръчни дейности, ремонт на спирачни системи, окачване, смяна на съединител, диагностика и ремонт на електрически неизправности и др.

Благодарение на възможността предоставена им от програма Еразъм, нашите ученици опознаха начина за работа в чужди фирми, изпробваха своите умения и откриха колко усърдно и упорито трябва да учат и работят, за да станат конкурентноспособни на европейския трудов пазар. В краят на програмата имаше официална церемония по връчване на сертификати във връзка с проведените от тях практики.