Днес ПГМЕЕ изпрати своите зрелостници от випуск 2024. Учениците от 7 паралелки се сбогуваха с любимото училище, което изпрати и своя първи випуск от специалност Ремонт на летателни апарати 12А клас.

Учениците влязоха в сградата за  своя последен Час на класа. Посрещнати от класните си  ръководители, те седнаха притихнали на учебните скамейки. Пет години те се стремяха към този момент, години прекарани в овладяване на знания по общообразователни предмети и навлизане в избраната от тях професия, години на труд, трудности и победи, години на подготовка за живота извън училище.

Леката носталгия беше нарушена от влизането на учениците от 8ми клас. По традиция на Механото, в началото на всяка учебна година учениците от 12 клас посрещат новия випуск осмокласници, а през месец май осмокласниците изпращат зрелостниците. След топлото обръщение на класните ръководители на осми клас, учениците подариха на завършващите ключодържател с името на училището и годината на завършване.

Под звуците на любима песен, зрелостниците слязоха тържествено по парадното стълбище и с гръмко броене до 12 изпълниха пространството  пред сградата за обща снимка на целия випуск.

 Тържеството продължи на двора на училището и на него присъстваха заместник директорите на ПГМЕЕ г-жа Н. П. Николова, г-жа Р. Георгиева, г-жа Е. Томицина и г-жа Я. Стоянова. Официални гости на тържеството бяха г-жа Захарина Неделчева – председател на училищното настоятелство и г-н Михаил Ненов заместник-кмет по Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в община Бургас, който прочете обръщение на кмета на града Д. Николов към зрелостниците на ПГМЕЕ. Много родители на дванайсетокласници бяха гости на  тържественото събитие и споделиха емоциите от последния учебен ден на своите синове и дъщери. .

Част от тържеството беше посветена на онези достойни ученици от ПГМЕЕ, които през тази учебна година спечелиха престижни регионални, областни и национални състезания и показаха, че качеството на образованието в нашето училище е високо. На всички ученици от 8 до 11 клас, представили се отлично на тези състезания, бяха връчени грамоти и парични награди.

За доброто настроение на участниците и гостите на тържеството допринесоха танцовите изпълнения на учениците от училище Л. Каравелов, изпълнението на гайди на ученици от ПГМЕЕ и танцът румба на Кристиян Нигохосян от 8 и клас и неговата партньорка.

В заключение ще цитираме част от вдъхновяващото слово на директора на ПГМЕЕ г-жа Р. Желева: „ … Този свят е Ваш. Не се страхувайте да мечтаете  и  упорито да преследвате  мечтите си !

Нека вашите страст и решителност бъдат светлината, която ще Ви води в трудните моменти! Не се плашете от грешките си – учете се от тях!

Носете с гордост името на Механото, защото то винаги ще отваря пред Вас вратите на успеха!

Бъдете смели!

Бъдете благородни!

Бъдете добри хора!

Знайте, че Вие сте тези, които носят светлината и надеждата за бъдещето.“