“FAMOUS BURGASIANS AND BULGARIAN INVENTORS” – “Известни бургазлии и български откриватели”

Всеки българин познава героите на България – Васил Левски, Христо Ботев, класиците на българската литературата Иван Вазов, Алеко Константинов, изобретателя със световно значение Джон Атанасов, но колко добре познаваме личности като Александър Георгиев Коджакафалията, известен като “бащата на Бургас”. Какво знаем за Румен Антонов, създателят на скоростната кутия. Знаем ли кой е инициаторът за създаването на ПГМЕЕ през далечната 1925г.

На 18.06, дни преди да сложим край на учебната година, ученици от 10 клас от групи С2 и С3, изучаващи английски език и участващи в проект “Стъпка по стъпка, година по година, реален резултат” в рамките на три учебни години, показаха своята подготовка по темата “Известни личности на Бургас и български откриватели със световно значение”.

Представители на ръководството в лицето на госпожа Георгиева и госпожа Стоянова, както и колеги уважиха мероприятието.

За да научат интересни факти за световно признати българи откриватели и значими бургазлии, урокът беше посетен и от още една група ученици от 10 клас.

След края на представянето, учениците разделени на отбори, трябваше да покажат дали са внимавали, могат ли да работят в екип, за да решат за кратко време създадените за целта тематична кръстословици.

В изпълнението на задачата с ентусиазъм се включиха и гостите на урока.

Вярваме, че след този урок присъстващите се чувстват по-горди, че нашата малка страна и нашият прекрасен град са дали толкова много на света откривайки LCD технологията, реактивния двигател, изпратил американците в Космоса и не на последно място така важната млечно кисела бактерия.