Ученици от „Механото“, специалност “Ремонт на летателни апарати” на производствена практика в “Електра Транс Глобъл” ООД гр. Варна

През месец юли се проведе „Производствена практика“ на ученици от единадесети клас, специалност „Ремонт на летателни апарати“.

Тя се осъществи в халитата за ремонт на самолети на фирма „Електра Транс Глобъл“ гр. Варна. Фирма “Електра Транс Глобъл” ООД е партньор в процеса на практическо обучение на учениците от специалността “Ремонт на летателни апарати”. Фирмата предоставя:

1.         Съвременна материална база: Учениците работят с модерни инструменти и оборудване, което им помага да се запознаят с най-новите технологии в авиационната индустрия.

2.         Квалифицирани наставници: Специалистите във фирмата наставляват учениците и им помагат да развият своите умения и знания.

3.         Реални работни условия: Учениците се сблъскват с реални предизвикателства и задачи, които трябва да решат, което допринася за тяхното професионално израстване.

Това ранно включване в практическо обучение има множество предимства:

1.         Ранно натрупване на опит: Учениците започват да натрупват практически опит още преди да завършат своето образование, което ги подготвя по-добре за бъдещата им кариера.

2.         Постепенно усвояване на умения: С практическо обучение в 11 и 12 клас, учениците имат възможност постепенно да усвояват и развиват своите умения.

3.         Изграждане на професионални връзки: Ранната практика им помага да изградят професионални контакти и да разберат изискванията на индустрията.

През учебната 2023/2024 година специалисти от “Електра Транс Глобъл” ООД участваха в обучението по Учебна практика: МП 21 – В реална работна среда.

Авиационната индустрия е строго регулирана и изисква високи стандарти на безопасност и ефективност. Затова практическото обучение е критично важно за бъдещите специалисти по ремонт на летателни апарати. Това обучение:

  1. Развива практически умения: Учениците придобиват реални умения, които не могат да бъдат усвоени само чрез теоретични занятия.
  2. Повишава компетентността: Работата с реални апарати и инструменти увеличава увереността и способността на учениците да изпълняват сложни задачи.
  3. Осигурява възможности за професионално развитие: Практическото обучение помага на учениците да се свържат с потенциални работодатели и да разберат изискванията на индустрията.

Практическото обучение в реална работна среда е съществен компонент от образованието на учениците, специализиращи в ремонта на летателни апарати. Тази специалност изисква специфични технически умения и задълбочено познание за авиационната техника, които могат да бъдат усвоени най-добре чрез директен опит в реални условия. През 2024 година завърши първият випуск, специалност “Ремонт на летателни апарати”.  Изключително добрите резултати на ЗДИППК, са доказателство за ефективността на този подход. Техният успех може да бъде пряко свързан с практическото обучение, което са получили по време на своето образование. Випускниците демонстрираха:

  1. Високо ниво на професионализъм: Много добрите резултати на задължителния държавен изпит потвърждават високото ниво на компетентност и подготовка на учениците.
  2. Реални практически умения: Завършилите успешно прилагаха знанията си в реални ситуации, което показва ефективността на практическото обучение.
  3. Готовност за работа: Учениците от първия випуск са готови да започнат работа веднага след завършване, благодарение на практическите си умения и опит.

Един от значителните успехи на първия випуск е, че 11 ученика от завършилите 12 клас от специалността “Ремонт на летателни апарати” са подали документи за работа във фирма “Електра Транс Глобъл” ООД. Това показва не само интереса на учениците към авиационната индустрия, но и високата оценка, която дават на фирмата като работодател.

Практическото обучение в реална работна среда е незаменим елемент от подготовката на учениците, специализиращи в ремонта на летателни апарати. Успехите на 12 клас имат силно мотивиращ ефект върху учениците от по-долните класове. По-големите ученици често споделят своя опит и знания с по-малките, което създава положителна и подкрепяща учебна среда. В рамките на обучението си, учениците от 11 клас участваха в проектиране на малки самолети. Това води до развиване на  креативност и иновации, подобрява техническите умения и проектирането на самолети включва различни аспекти на инженерството и механиката, което им помага да развият своите технически умения.