„ПГМЕЕ АКТИВНИ НА 100“: ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА 2024 В ПГМЕЕ-БУРГАС ВДЪХНОВИ С ЕНЕРГИЯ, СПОРТЕН ДУХ И БЕЗКРАЙНИ УСМИВКИ

На 27 септември 2024 г. Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) в Бургас отбеляза Европейския ден на спорта с изключителна енергия и ентусиазъм. Под мотото „ПГМЕЕ АКТИВНИ НА 100“, събитието обедини около 300 ученици, учители и гости в ден, изпълнен със спортни активности, състезания и вдъхновяващи срещи със спортни звезди.

Организацията на събитието беше впечатляваща, като на учениците и учителите бяха предоставени разнообразни възможности за участие в спортни предизвикателства. Всичко започна с вълнуващо състезателното предизвикателство за осмокласниците, които демонстрираха не само физическа издръжливост, но и умения за бързо мислене и съобразителност. Те трябваше да открият ключови точки в сградата на училището, завършвайки със скоростно подреждане на пъзел с логото на рециклирането – символ на осъзнатостта към екологичните проблеми и спортните активности #БезОтпадъци.

Щафетните игри също бяха сред акцентите на деня – ученици се състезаваха в различни дисциплини, включващи бягане, скачане, лазене, сръчност и ловкост. Спортният дух владееше всеки ъгъл на двора, където бяха организирани игри по скачане на въже, скокове от място, упражнения със собствено тегло, планк, и предизвикателства за бързина с тренировъчна стълба. Дърпането на въже привлече най-смелите и решителни участници, които се надпреварваха в доказване на сила и единство.

В активностите по спортните площадки беше преплетена не само физическата активност, но и възпитанието в социална отговорност чрез инициативата Спорт #БезОтпадъци. Участниците бяха приканени да мислят екологично и да се грижат за околната среда, като част от игрите и предизвикателствата бяха свързани с темата за рециклирането и устойчивото развитие.

Изключително вълнуващи моменти на събитието донесе присъствието на известни български спортисти, които вдъхновиха учениците със своите истории и примери за воля и упоритост. Сред тях бяха:

Станислава Бойчева – световна шампионка по карате киокушин, многократен европейски шампион и абсолютна шампионка на Япония. Крехка на вид, но с железен характер, Станислава впечатли учениците със своята изключителна спортна кариера и истории за тренировки и състезания. Тя успя да мотивира всички с посланието, че дори най-трудните предизвикателства могат да бъдат преодолени с достатъчно дисциплина и решителност.

Антон Янчев – професионален ММА боец, на 27 години, но вече признат сред най-добрите състезатели в смесените бойни изкуства. Янчев сподели своята история на упорит труд, посвещение и дисциплина, показвайки, че със силна воля и ясно поставени цели, могат да се постигнат забележителни успехи.

Изключително благодарни сме за това, че и двамата станаха съпричастни на празника ни и показаха на нашите гимназисти, че успехите в сорта и училището могат да вървят ръка за ръка.

Като спортен спектакъл може да се определи участието на отбора по американски футбол Black Sea Pirates от Бургас, които организираха открита тренировка. Учениците имаха възможността да участват в демонстрации с топка, да се запознаят с екипите на играчите и да задават въпроси за спорта. Усещането за енергия и състезателен дух изпълни терена, а младите участници останаха вдъхновени и впечатлени от демонстрацията на силата и тактическата мисъл, които този спорт изисква.

Неповторими емоции донесе и организираните за поредна година кросфит упражнения, специално предназначени за дамите в гимназията, които с ентусиазъм демонстрираха своите спортни умения и издръжливост.

Европейският ден на спорта в ПГМЕЕ – Бургас беше пример за перфектна организация, разнообразие и включване на ученици от различни възрастови групи и интереси. Духът на събитието показа колко е важно да бъдем активни, да се грижим за здравето си и да се стремим към устойчиво бъдеще. Спортът обедини всички – ученици, учители, спортисти и гости – в един ден на забавление, предизвикателства и взаимно уважение.

Събитието завърши с усмивки, аплодисменти и обещание да продължим да бъдем АКТИВНИ НА 100 всеки ден!

Споделете публикацията:
Scroll to Top