На учителя с любов

“Ти ни отвори очите,

ти ни отвори сърцата,

ти ни научи да бъдем

верни другари и братя…” Д. Габе

С красива картичка в ръце, на която е отпечатано милото стихотворение обращение към учителя на Д. Габе и цвете в ръка, представители на випуск 8-ми клас посетиха свои любими учители в училища, където са учили преди нашето Механо и така беше спазена традицията за отбелязване Международния ден на учителя.

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. празникът се чества на 5. октомври, а България с решение на правителството датата е приета през 2006 г.

Отношението на един народ към науката е отражение на неговата културна зрялост и стремеж към прогрес. Когато обществото цени и уважава своите учители, то не само почита миналото си, но и изгражда бъдещето си, инвестирайки в образованието на младите поколения. Учителите играят ключова роля в процеса на учене – техният ентусиазъм, знание и способност да вдъхновяват формират любопитството и желанието за откривателство у учениците. Когато учениците усещат отдадеността и любовта на учителя към професията, те се стараят и постигат повече. Когато учителят не само преподава, а и вдъхновява, ученикът помни и обикновено постига повече в науката и живота. Учениците от нашето училище направиха деня наистина специален за свои любими учители, от които са научили много, които са техен модел за подражание, с които са изградили връзка на доверие и привързаност.

Разбира се понякога в час може да има и спорове, но това не пречи на добрите взаимоотношения според думите на учителка на наш възпитаник, ,,Ето това е хубаво на нашата професия, колкото и да се караме във часовете, след тях си оставаме във добри отношения.“ А г-жа Анна Влахова от ” Братя Миладинови”  е споделила със своите ученици Кристиян Новачев и Марио Кръстев от 8г “…..гордея се с вас, бъдете и в новото училище отлични ученици.“ „Госпожата каза че е трогната и много се зарадва като ме видя и каза да благодарим на учителите, които са измислили идеята“ са думите, които предава ученик от 8з клас.

Надяваме се, че този акт на връщане към бивши учители ще остане в съзнанието на нашите възпитаници и след години те ще връщат и към нас, за да споделят своите постижения и успехи.

Честит да е празникът за българския учител, на „… човека, който създава човеци!“

Споделете публикацията:
Scroll to Top