25 март – Благовещение и Ден на търпението!

По повод Деня на търпението 25 март, в който отбелязваме и светлия християнски празник Благовещениe, в ПГМЕЕ – Бургас, се проведе инициатива, с активното участие на Ученическия съвет на училището – разпространение на стикери с послания, да бъдем по-добри, по-толерантни, по-смирени… 

Дейностите преминаха по следната програма:

Предложения за лого на кампанията изготвиха ученици от 12А клас с помощта на г-н Данаил Николов. Тричленна комисия избра за лого на кампанията, творбата на Камелия Касабова. 

Предложения за послание на кампанията изготвиха г-жа Янина Славова със свои ученици. Тук комисията не можа да достигне до единодушно решение и затова в изготвянето на стикерите включихме няколко от посланията – „С търпение се постига повече отколкото със сила!“; „Търпението е вълшебен ключ към решаването на всички житейски проблеми“; „Никога не се отказвай и търпението ти ще бъде възнаградено!“

В четвъртък (23 март) в първите минути на всеки учебен час учителите поставяха акцент върху темата за търпението, прошката, проявите на съпричастност и разбиране към тези, които са различни от нас, потушаване на негативни чувства чрез диалог и толерантност.

За да напомня на учениците, че трябва да се уважават и да бъдат търпеливи един към друг и заобикалящите ги, на всяка дъска в класните стаи стоеше надпис: „25 март – Ден на търпението”.

 

На 24 март (петък), съгласно изготвената програма, ученици от ученическия съвет посрещаха на входа и раздаваха на свои съученици, учители и гости на гимназията изготвените стикери с призив за повече търпение. 

Във фоайето на училището бяха поставени две табла с корк, на които ученици и учители можеха да оставят своето послание за търпението и добрата дума. Целта беше да се провокира вниманието на цялата училищна общност да се обръща повече внимание на търпението в забързания ни и динамичен живот, когато много лесно то се губи. Търпението е едно от най-важните качества, които човек трябва да притежава.Търпелив ли си – контролираш ситуацията! Ти си силен и устойчив!

Целата на кампанията беше да се повиши единството и толерантността между хората, да напомня на учениците, че трябва да се уважават и да бъдат търпеливи един към друг и заобикалящите ги.