ИЗБОРЪТ ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ, УСПЕШНИ И ЩАСТЛИВИ

Ученици от 8-те класове на ПГМЕЕ с усърдие започнаха дейността си по проект “Изборът за качествен живот”. Ръководители са г-жа Желева, г-жа Стоянова, г-жа Русева, инж.Илиева,  г-жа Ценова, г-жа Петрова, г-жа Канева. Целта на проекта е да изгради модели за здравословен начин на живот и устойчиво развитие чрез обучение за правилно хранене и физическа активност. Основните акценти са здравословното хранене и физическата активност,които са най-важните фактори в превантивната стратегия за намаляване на риска от заболявания като сърдечносъдови болести, рак, диабет тип 2, остеопороза и др.
Неблагоприятната статистика, показваща стряскащи данни за наднормено тегло и затлъстяване сред учениците, консумацията на вредни храни и енергийни напитки, предизвикващи нарушения в хранителното поведение, увеличаващите се случаи на анорексия и булимия сред подрастващите налагат сериозна и активна дейност, за да се насочат младите хора към здравословен начин на живот.
Проектът включва няколко етапа. От 18.04.2017г. осмокласниците се запознаха чрез презентации как да разпознават вредните и опасните за здравето храни от полезните. В часовете на класа и в час по биология обсъждаха какво означават етикетите и как правилно да разчитат състава на храните. Получените знания по темите – Нездравословни храни и консерванти и Здравословното хранене – нутриенти и фитонутриенти – ще покажат чрез изработването на тематични табла.
В часовете по биология с помощта на г-жа Русева учениците ще обсъдят и изработят лични модели за здравословно хранене,които ще приложат в своето ежедневие.

Физическата активност е друго важно условие за добро здраве. В часовете по физ.култура учениците ще коментират тази тема, а демонстрация за своите съученици ще направят на 31.05. от 12.30ч. В двора на училището ще се проведе спортно състезание на тема: “Физическа активност за добро здраве.”

В началото на месец юни предстои да се проведе и викторина на тема:”Моята ценностна система за здравословно хранене”, чрез която ще се запознаят и други ученици с едни от най-интересните и важни въпроси, свързани с храненето като начин на живот. Участниците от всеки клас вече подготвят и табла, чрез които да представят своето ново мислене за храненето.

Всички, участващи в проекта, ще се радват да направят съпричастни своите съученици и учители, защото са убедени, че човекът чрез изборите, които прави, може да бъде успешен и щастлив. Едни от тези важни избори са здравословното хранене и спортът.