Изложение „Младежко техническо творчество”

В Горна Оряховица на 12 октомври 2017 г.  за втори път в Горна Оряховица беше открито изложението „Младежко техническо творчество”. В изложението, което има конкурсен характер участваха над 50 екипа от България, Румъния и Украйна. Представянето на съвременни разработки в сферата на технологиите, роботиката, електрониката и автоматиката, приложими в различни области от ежедневието, продължи до 14 октомври в спортна зала „Никола Петров”.

ПГМЕЕ – Бургас участва с представители на клуб Електроника с ръководител инж. Диана Илиева. Велин Георгиев от 10 ж клас представи своята лично изработена Яхта с дистанционно управление. Младежите от 9 ж клас – Георги Георгиев и Николай Вълчанов представиха Оптичен парапет за незрящи хора изработен в действителни размери. Електрониката в Оптичния парапет за незрящи е закупена с любезното съдействие на фирма Ес Ем Си ИАБ ЕООД, за което сме много благодарни! 
Отборът на Механото получи плакет и диплом за участие.

        

 

Наградите бяха разпределени в три категории – училища, академични институции и индустриални фирми. Наградите връчи зам. министърът на образованието Таня Михайлова проф. Георги Попов от ТУ – София. На церемонията присъстваха и заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева и началникът на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева.

С първа награда – 2000 лв. и плакет на Община Горна Оряховица бе отличен екипът на Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи – гр. Правец за комплекс от учебни макети за индустриални и мобилни роботи.

В раздел „Училища” втора награда – 1000 лв. и плакет на Община горна Оряховица бе присъдена на Клуб „Роботи” – гр. Бяла за разработката „Умна къща със соларна станция”. С трета награда – 900 лв. и плакет на Община Горна Оряховица бе отличен Клуб на програмистите от Велико Търново за иновативни решения в обучението по софтуер и хардуер с приложения в реалния бизнес. Присъдени бяха и 6 поощрителни награди от по 500 лева.

„Тази година конкуренцията е много по-силна и разработките са много по-сериозни. Журито беше много затруднено в избора си. Но пък вие ни давате надежда, че България може да се превърне в модерна индустриална държава”, каза преди награждаването председателят на журито проф. Георги Попов.