ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА ЗА ВЪЗПИТАНИЦИ НА МЕХАНОТО

На 15.03.2018 год. в Технически колеж – гр. Ловеч за втора година се проведе Национално състезание по Електротехника. Организторите са – Асоциация на професионалните гимназии по електротехника, електроника и компютърни технологии. Нашето училище беше  представено от Мартин Михаилов Михалев, Иван Жеков Попов от XII „е“ клас и Неделчо Петров Неделчев от XI „е“ клас. Участниците бяха избрани на училищно състезание по Електротехника, което се проведе на 19.01.2018 г., като се класираха на първите три места.  Ръководител на отбора беше инж. Албена Колева. Ценните насоки и съвети, които участниците получаваха преди и по време на състезанието, им помогнаха да преодолеят притеснението си и за пореден път да се представят блестящо, като заслужено бяха отличени с ПЪРВО място. Състезанието се проведе в три кръга – първият беше решаване на тест. Там нашите момчета се представиха отлично и получиха най-висок резултат от всички участници. Втори и трети кръг бяха практически задачи – на предоставеното табло с елементи да се начертае и реализира схема. Във втори кръг, след малки колебания, успяха да свържат схема за управление на Асинхронен двигател, а в третия кръг вече бяха по-уверени  и се справиха отново най-добре от всички участници. Не само, че свързаха бързо и правилно схемата, но откриха и неточности в разположението на елементите на таблото и предоставените материали. Тук е мястото да отбележим, че и трите момчета са участници в проект „ДОМИНО“ – дуално обучение. Те работят в три различи фирми – „EVN –  България”, „Сатурн 2“ ООД, „Гош електрик“ EOOД,  което показва, че независимо от това къде се провежда обучението им, резултатът е ясен – УСПЕХ. Преди да сключат договорите си и започнат работа, тяхното практическо обучение се провеждаше в напълно обновена учебна работилница, която е оборудвана със съвременна техника, благодарение на инж. Роза Желева – Директор на ПГМЕЕ – гр. Бургас.

В училище учениците получават теоретична подготовка, а във фирмата виждат реално как се случват нещата. Тази връзка помага за по-добро и по-успешно усвояване на знанията и уменията.

„Според мен, проект „ДОМИНО“ – дуално обучение е в полза не само на учениците, а и на работодателите. Те полагат големи усилия и с цената на много компромиси от своя страна, свързани не само с осигуряване на работа и заплащане на учениците, а и с това, че срещат доста затруднения и неуредности в различни нормативни документи. Въпреки това те не се отказват и продължаваме съвместната работа“, сподели инж. Албена Колева.

Да пожелаем още много успехи на участниците в отбора и на техния ръководител – инж. Ал. Колева. Този екип, заедно с други ученици ще представи ПГМЕЕ – гр. Бургас на Националната конференция „Енергетиката и ние“, която ще се проведе на 30.03.2018 г. в ТУ – гр. Варна.

„И помнете „Войник се става в битка“! Нека имате още много победи и те да ви дават сили и устрем за следващи! Успешна реализация, момчета!“ – завърши просълзена и горда от успеха на учениците си инж.Колева.