МЕХАНОТО ЧЕСТВА СВОЯ ПРАЗНИК – 93 години ПГМЕЕ

На 20 април ПГМЕЕ чества своя празник. Бяха организирани различни събития. Учениците от 11-те класове отбелязаха празника със състезание „140 години свобода”, подготвено от г-жа Женя Терзиева и със съдействието на класните ръководители. В състезанието се включиха тричленни отбори от всички единадесети класове.Надпреварата  протече в два кръга – отборите трябваше да отговарят на въпроси, свързани със събитията от Освободителната война. След оспорвана надпревара журито излъчи победителите. На първо място се класира отборът на ХІ в клас в състав: Никола Липчев, Хюсеин Хюсеинов и Петър Сребрев. Второ място зае отборът на ХІ г клас – Денислав Генчев, Димитър Данев и Галин Иванов, а почетното трето място беше извоювано от отбора на ХІ ж клас – Милен Маринов, Даниел Стоянов и Кръстю Димитров. Класираните отбори на трите почетни места получиха своите заслужени награди, а на всички участници в състезанието бяха връчени  грамоти. Участниците и публиката бяха поздравени от своите съученици Елена Танчева от Хи клас и Веселин Василев от ІХи клас. Елена изпълни прекрасната българска песен „Катерино моме”, а Веско ни зарадва със своето изпълнение на гайда. Учениците Антоанета Борисова и Радослава от ХІа клас, Нено Гигов и Мартин Пайов от ХІз клас, Денис от ХІд клас, Христо Тодоров и Георги Димов от ХІІа клас подредиха изложба от свои рисунки на тема: „България през вековете”. Така протече нашето вълнуващо събитие, с което дадохме израз на своята съпричастност към Освобождението, показахме живата памет на всички ни и своята принадлежност към историята, българския народ и нашето училище.

На 20.04.2018г. в ПГМЕЕ се проведе и представителна изява на клуб „Обучение по AutoCAD”. Инициативата  бе част от програмата, посветена на празника на гимназията. Инж. Албена Колева, ръководител на клуба бе организирала състезание, в което участваха ученици от Х „е“ и Х „в“ клас, както и учениците от ХI„е“, работили по проект „Твоят час“ през миналата учебна година. Всички трябваше да се справят с три задачи – начертаване и оразмеряване на детайл, начертаване на схема и създаване на 3D обект, съставен от няколко елемента. Състезанието беше много оспорвано, изпълнено с напрежение и емоции. Учениците не само се забавляваха, но и останаха изключително удовлетворени от резултатите.

I място – Никола Спасов и Панайот Градев от Х“е“ клас

II място – Сесджан Сали от Х “в“ клас

III място – Евгени Атанасов от Х „е“ клас

   На отличилите се, както и на всички участници инж. Роза Желева – директор на ПГМЕЕ връчи сертификати, грамоти и награди.

По случай празника на ПГМЕЕ се проведе и публична изява на клуб „Никола Тесла“ по проекта „Твоя час“ . Тема на състезанието бе „Никола Тесла: време, движение, експерименти“, подготвено от г-жа Хр. Христова, ръководител на клуба. Гости на събитието бяха ръководството на училището, учители и ученици.

Участниците бяха от IX клас, разделени в два отбора „Тесла“ и „Едисън“, като демонстрираха познанията си за дял от физиката „Електромагнитни взаимодействия“.

Състезанието се проведе в три кръга: „ Пъзел“, „Информация за Никола Тесла“, „ Електронна игра“.

В първи кръг чрез пъзел отборите демонстрираха бързина за построяване на образа на гениалния изобретател Никола Тесла.

Във втори кръг се представиха презентации- от всеки отбор по една. Отбор „Тесла“ презентираха на тема “ Какво не знаем за Никола Тесла“, а отбор „Едисън“- „Петте изобретения на Никола Тесла“.

В трети кръг отборите избираха  въпроси за определени точки от три категории- основни понятия, основни формули и учени.

Състезанието премина динамично, интересно, познавателно и занимателно. Победител в състезанието беше отбор „Тесла“. Участниците Даниел Христов IXЖ , Даниел Иванов IXЖ , Денис Колев IXЖ, Атанас IXЖ, Кирил Ковальов IXЖ , Веселин Павлов IXИ , Данаил Германов IXИ, Живко Желев IXИ, Ивета Димитрова IXЗ ,Денис Георгиев IXЗ , Стоян Гроздев IXЗ , Теодор Стоянов IXЗ клас бяха поздравени и наградени от директора на ПГМЕЕ инж. Роза Желева.

Лингвистично състезание по английски език между  от 8ж клас от специалност „Промишлена електроника“ с класен ръководител Стефка Чавдарова и 8и клас от специалност „Микропроцесорна техника“ с класен ръководител Добрина Нейчева.  Състезанието се проведе само в един кръг , в който нашите възпитаници имаха възможността да отговарят на въпроси, зададени на английски език. Въпросите не бяха свързани само с граматика и лексика,  а със знания по биология,история, химия, електротехника, математика , литература и физика.

Участниците се представиха блестящо и показаха своята бързина, съобразителност и добра работа в екип, за което бяха наградени с грамота за отлично представяне.

И още… Футболен турнир, изложба и среща с Пламен Карашев – бивш възпитаник на Механото.