Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника на посещение в Германия

От 5ти до 7ми ноември 2019 година ПГМЕЕ – гр. Бургас взе участие в четвърта мобилност по проекта “6YES!YOUNG EUROPEAN SEARCH INNOVATIONSс подкрепата на европейска програма Еразъм+, проведена в град Герстхофен, Германия. Учители и ученици от партньорските училища от 5 европейски държави посетиха града. Работната среща бе открита с официална церемония на 5-ми ноември  2019 г.  в сградата на училището. Партньорските екипи от България, Франция, Германия, Испания и Кипър взеха участие в планираните дейности, възпитаващи подрастващото поколение в умения и знания за изработване на нови технологии, които да бъдат приложими през 2050 г. по темите: „Нови технологии и комуникации”, „Ранно детство”, „Околна среда”, „Културно наследство и туризъм” и „Хора с увреждания”. Бяха организирани работилници, в които екипите представиха предварително създадени видеофилми по темите, които се коментираха и след гласуване на участниците бяха избрани най-добрите иновации по всяка тема. На финала на мобилността учениците дадоха старт на създаването на електронна книга, която ще представи всички избрани до момента иновации по различните теми. В края на проекта, през  месец май 2020 г., те ще бъдат представени пред евродепутатите в  Брюксел.

Срещата продължи до 7-ти ноември и включи посещения на забележителности в градовете Аугсбург и Мюнхен, където делегацията посети  музея на  БМВ. На следващия ден от културната програма  всички участници в проекта се потопиха в приказната атмосфера на замъка   Нойшванщайн, който се намира близо до град Фюсен.

Учениците от партньорските училища гостуваха в семействата на ученици от Германия. Някои от тях вече имаха опит, докато  на други тепърва им предстояха нови запознанства и създаване на  нови приятелства. Участниците в проекта, общували досега   чрез интернет, задълбочиха своите приятелски отношения, които със сигурност ще продължат и в бъдеще.

Учениците, взели участие в мобилността в Германия, споделиха впечатленията си:

 Христо Груев 9 и клас: „ Посещението в Германия беше едно уникално преживяване за мен. Не само ,че срещнах нови приятели, но и бях силно впечатлен от самата страна. Моето изобретение беше избрано с пълно мнозинство и това ме вдъхнови да  създавам  още повече. Имам намерение да продължа висшето си образование там”.

Иван Андреев 9 и: „ Честно казано, бях силно очарован от всичко. Нямам с какво да го сравня, защото това беше първото ми излизане извън страната. Благодаря на всички,че повярваха в мен и ми дадоха този шанс да се докосна до друга култура и начин на живот,да намеря нови приятели. Това ще остане истински и незабравим спомен.”

Васил Колев 9б : „ Ходил съм много, посещавал съм различни държави. Знаех за Германия,познавам езика и тази мобилност ми даде шанс да го практикувам. Харесвам хората там , тяхната култура и начин на живот. Проектът ми даде много и със сигурност ще продължавам да участвам.”