„МЕХАНОТО” – отново в центъра на вниманието на бургаската общност

Община Бургас и Центърът за подкрепа на личностното развитие за трета поредна година организират информационния форум “Базар на професиите”. Целта на събитието е да подпомогне на учениците от VI-ти и VII-ми клас да направят информиран избор за продължаване на образованието си.

В тазгодишния базар на професиите  участват 21 учебни заведения, сред които и нашето училище. Съорганизатори на образователния форум са Регионалното управление по образование и Младежкият културен център към Община Бургас. Събитието откри г-жа Даниела Петрова, Старши експерт по Професионално образование и обучение, РУО – гр. Бургас.

Нашите ученици Велин Георгиев от 12Ж, Мартин Николов от 12З, Кристиян Каракабзамалов от 11З, Ивета Димитрова от 11З, Александър Пръвчев от 10З, Стилян Стоянов от 10З, Йордан Петров от 10Е, Кристиян Терзиев от 10Г, техните ръководители – инж. Красимир Кънчев, инж. Анна Златанова, инж. Добрин Стоянов и зам. директорът инж. Елена Томицина, представиха по  иновативен начин своето учебно заведение пред ученици, родители и граждани.

Ние се представихме с три иновации – „Баткомобил 2”, изделия на клуб „Роботика” и работа на 3D принтер, които приковаха вниманието на всички – бъдещи ученици, техните родители, журналисти, организатори и учители от другите училища. За пореден път организаторите от Център за подкрепа на личностното развитие ни поздравиха за чудесното представяне и отличната екипна работа.

Най-голямата атракция бе представянето на електромобила „Баткомобил 2”, създаден от нашите ученици Велин Георгиев, Атанас Христов и техният ръководител инж. Красимир Кънчев. Още щом Велин влезе в залата с колата на собствен ход, всички погледи се приковаха в него и излизайки от колата, вече бе обграден от журналисти. На щанда на Механото, най-младите членове на клуба по „Роботика” – Кристиян Каракабзамалов от 11З, Ивета Димитрова от 11З и Александър Пръвчев от 10З, под ръководството на техния ръководител инж. Анна Златанова, представиха на бъдещите ученици и техните родители, ентусиазирано, с жар, но и компетентно, робо-колите,  демонстрация на „Сумо битки” между роботи, умни изделия, управлявани с микроконтролери на „Ардуино” и „Лего”, съвместна работа със софтуер и хардуер. Мартин Николов от 12З, под ръководството на инж. Добрин Стоянов, представиха работата на 3D принтер и на най-заинтересованите кандидат-ученици, подариха готови изделия.

Следващият трети, последен за тази година „Базар на професиите”, ще се проведе на 07.03.2020г., в сградата на СУ „Епископ Константин Преславски” в ж.к. Славейков.