ИНОВАЦИИТЕ В ПГМЕЕ- НАВЛИЗАНЕ В НОВА ОРБИТА

През първата седмица на месец май ( 08.05.2020 г.) в изцяло дигитална училищна среда се проведе най – мащабния интегриран междуучилищен урок. Той бе финалната изява на проектно базирано обучение по основния проект „Иновации в действие“ и се осъществи в партньорство между ПГМЕЕ – гр. Бургас и ПГЕЕ- гр. Пловдив

Проектът бе иницииран от училищното ръководство и от екип преподаватели от ПГМЕЕ , които създадоха  идеята , планираха, организираха , координираха и ръководиха проекта под названието „Умението да „продадем“ себе си (своите знания и компетенции)“.

Екипът, който роди проектната идея  и реализира урока с училището – партньор се състои от  инж. Татяна Ботева, Милена Иванова и инж. Ваня Янкова, под ръководството на инж. Елена Томицина.

Най- яркото ядро на иновацията се състоеше в това, напълно непознаващи се ученици и учители да съумеят да сработят екипно в нова и разширена дигитална среда. Това бе смелото предизвикателство, което сами създадохме и посрещнахме уверено, превръщайки го във водеща възпитателна цел в проекта. По този начин едновременно експериментирахме и надградихме  професионалното и социално умение на учители и ученици да осъществят паралелно междуекипна и екипна и работа, съчетаваща няколко новаторски  елемента.

На първия етап от проекта, в платформата„ ZOOM“, чрез дигитален „жребий“ и на случаен принцип се създадоха четири екипа, състоящи се от четерима ученици – по двама от всяко училище. Чрез указателна презентация, новосформираните отбори бяха запознати със същността на заданието, условията и стъпките по отделните дейности за реализиране на проекта . Поставени бяха срокове и отговорности за всяка отделна дейност, както на ученическите, така  и на учителските екипи, които консултираха и координираха изпълнението. Разяснени бяха  философията и мисията на проекта и критериите за избор на най-добрия продукт , съответно най-успешно представил себе си екип .

На втория етап, учениците представиха себе си в две основни посоки. Посредством видеовизитки, те по забавен начин акцентираха върху силните си и слаби страни, като не пропуснаха да посочат своето хоби, интереси и бъдещите си намерения. След индивидуалното представяне на всеки свой член, екипите презентираха и продукта си, предназначен за „продажба“ пред журито. Към тях бяха отправени различни въпроси, свързани с комуникацията помежду им, трудностите, които са срещнали и начина на преодоляване на проблемите по време на екипната работа.

На този етап се  демонстрира  ясно и конкретно резултата от положения труд и учениците зарадваха с разнообразието на разработените идеи . Младежите  въодушевено и уверено показаха умение да „продадат“ разработките си, които сами по себе си бяха с иновативен заряд. Насочеността им варираше от продажба на компютърна и офис техника от ново поколение, през пазарна реклама по нетрадиционен начин, до социални предприемачески инициативи за доставка на различни продукти чрез дрон , предназначени за социално неравностойни обществени групи и хора  с увреждания.

Изключително силната конкуренция между екипите и високото качество, атрактивност на идеите и начина на представянето им, поставиха журито в ситуация на труден избор, защото критериите за него бяха покрити във висока степен и дори надхвърлиха очакванията.  Този момент доведе до една нова ситуация, в която журито, представлявано  от инж. Желева , инж. Томицина и инж. Анастасова избраха да подходят гъвкаво и в синхрон с иновативния дух,. Вместо излъчване на отбор-победител, от когото да „закупят“ продукта, заложиха едно ново предизвикателство и същевременно цел пред отборите. Това е извеждането на проектната задача на следващо ниво,  а именно – практическа реализация на идейния проект на всеки екип до създаване на реален продукт. Обявена бе и наградата за отбора победител – финансиране с  награден фонд от 600 лв., сформиран от двете училища.

Така младежите баха зарадвани и стимулирани да надградят умението си не само да продават „себе си“ , но и да материализират във финансово изражение своя екипен успех в надпреварата между идеите и продуктите си.

Характерът и резултатите от иновационната активност на учениците потвърждават наблюдението ни , че пътят на иновациите, който следваме вече трета година, ни извежда на нова орбита, в която новаторството, предприемачеството, икономиката на знанието иинформационното общество чрез сътрудничество с нови похвати в обучението води до  конкретни  постижения .

Този проект  съумя да интегрира едновременно различни учебни предмети и училища от различни градове и постигна атрактивност на обучението, повиши качеството на знанието, мотивацията и заинтересоваността на участниците в процеса.  Чрез творчество и насърчаване на  изследователската дейност сред учениците и иновациите в техния широк спектър,  успя да съчетае възможностите на дигиталната on -line среда с достъпността до информация и знание.

Към приближаващия края на тази особена и необичайна, но предлагаща различни  възможности учебна година, училището ни се прероди в  многоличностен и многофункцинален екип, обединен от една нова „зодия“ – зодия  „Иновации“ .