УЧЕБНАТА КОМПАНИЯ НА ПГМЕЕ СРЕД ЗВЕЗДИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ 12-ТИЯ МЛАДЕЖКИ СТАРТЪП ФОРУМ „ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ“ НА ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ

За втора поредна година  ПГМЕЕ участва в най-грандиозното състезание за предприемчиви учебни компании в страната „Изгряващи звезди“. Миналата година бе първото участие с  учебна компания“Eco Quality “, която се представи  на регионалния етап на състезанието, а тази година учебната компания  ELECTRIC HIVE достигна до националния етап на състезанието, като се представи достойно във трите  му  конкурсни формата: Конкурс „Брандико“ на Министерството на икономиката, конкурс за наградата на журито и общото финално състезание.

До националния кръг бяха допуснато 64 компании от общо над 500 участници. Допуснатите 64 компании се представиха пред 40-членно жури и се състезаваха за призовете  „Най-добра учебна компания на България“, и „Най-добър студентски стартъп на България“, както и за други специални награди.

Сред тази изключително силна конкуренция , учебната компания „ELECTRIC HIVE“ бе избрана сред 6-те номинирани компании за специалната награда на журито, под председателството на „Кока Кола“ къмпани и „Нестле- България“.

Учениците Андриан Костов , Кристиян Атанасов, Димитър Чучулиев от 10 и клас и Светлин Генов от 10 ж клас, представиха компанията на финалния форум пред 22 членно високопоставено жури, сред които беше и зам. министъра на МОН-Таня Михайлова и еврокомисаря Мария Габриел.  Учебната компания на ПГМЕЕ представи прототипа на своя иновативен продукт – автоматизиран кош за офис отпадъци с търговsко название „Hi-Byе”. Презентирането на продукта предизвика интерес сред журито, като в крайното класиране „Електрик хайв“ се наредиха с 306 т. на 34-то място , като зае позиция в средата. Победителят в състезанието „Калиопа“ от СО „В. Левски „ Карлово взеха приза с 407 събрани точки. Те ще представят България на европейския форум в Португалия.

Състезанието показа, че призовите места се покориха от учебни компании, които участват с продукта си за 3-та и 4 -та поредна година, с което още ведньж се потвърждава силата на опита и постоянството в предприемаческата дейност.

С дванадесетото издание на форума „Изгряващи звезди“, което се проведе от 8 до 12 юни и церемонията по награждаване на 15 юни JA България , ПГМЕЕ се нареди сред най-предприемчивите училища в България, като отличи участието и представянето си и като изгряваща звезда в небосклона на една необичайна учебна 2019/2020 година.

Сега, през месец юли предстои полагането нa изпит за престижния европейски сертификат ESP за предприемаческа  компетентност .

Ето и някои от впечатленията на съдружниците  в компанията:

 Кристиян Атанасов , 10 и  клас

Участието ми в клуба „Учебна компания” беше едно предизвикателство, което ми даде възможност да усетя как всъщност работи икономиката. Успях да вникна в производствения и документалния процес. Фирмата ни дава и възможност да свикнем да работим в екип и да си сътрудничим за нещо градивно. Да, имахме множество спънки, но заедно ги преодоляхме. Чрез клуба „Учебна компания” също имахме честта да участвам в състезанието „Изгряващи звезди”, което беше вълнуващо и полезно за нас, защото разбрахме какви идеи имат нашите „колеги” от учебните компания. Макар и да не се класирахме на първо място, ние бяхме от шестте избрани „Учебни компании” , което за нас си е успех.  Успяхме да разберем от победителят, че с постоянство всичко се получава, понеже те бяха на това състезание за трета година. Тази фирма ни предложи един опит, който ще ни помогне в живота. „

Светлин Генов , 10 ж

„От участието си във фирмата и от състезанието научих ,че ако човек иска да е успешен , то той трябва изцяло да се отдаде на целта си и да е предприемчив.“

Пътят на звездите е ярък и е осветен от тяхното творчество, инициативност и младежки хъс.

 Да им пожелаем успех!