Професионална гимназия по Механоелектротехника и електроника – гр.Бургас – за поредна /четвърта/ година е в списъка на иновативните училища

С решение №584/20.08.2020 г.  ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА ИНОВАТИВНИТЕ УЧИЛИЩА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПГМЕЕ е одобрена за разширяване на иновацията, която ще се приложи за специалност „Микропроцесорна техника“.

Целта на иновацията е създаване на иновативна паралелка „Микропроцесорна техника“, чрез която да се осигури фундаментална промяна на начина, по който ще се подготвят учениците спрямо професионалните им компетенции. Учениците ще подобрят резултатите си и критичното си мислене чрез иновативно образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми.

1.       Разработване  и обезпечаване на оптимален режим на функциониране на интегриран образователен процес и неговата информатизация , формиране на информационна култура на учениците и педагозите.

2.       Усъвършенстване на средата, в която се обучават учениците. Създаване на информационно-образователно пространство в ПГМЕЕ.

3.       Сътрудничество и взаимодействие на всички участници в учебно-възпитателния процес.

4.       Развитие на проектно-изследователската дейност на учениците и на ученическото самоуправление.


Очаквани резултати:

В съвременните условия, завършващите трябва да търсят различни начини за получаване на квалификация и научни степени, с които адекватно да отговорят на изискванията на пазара на труда, със способности да използват най-нови технологии, да проектират продукти с уникални качества и конкурентни предимства. Въпреки нуждата от такъв тип специалисти, комуникацията между бизнес сектора и пазара на труда е трудна.  Съществуващата общност – обучаващи, инженери, учащи, фирми ще се присъединят и ще съдействат в сферата на новите технологии и ще създадат уникална възможност за нови идеи и иновации. От години съществува разминаване между подготовката на учащите се и изискванията на работодателите. Нашият проект цели да сближи възможно най-тясно интересите и възможностите на тези два сектора – бизнеса и образователните институции. Това са очакваните резултати от настоящия проект. Бизнесът изисква образовани и опитни специалисти с практически умения и способност да взимат бързи решения. В дългосрочен аспект, проектът ще подобри конкурентноспособността на учениците на пазара на труда и това ще намали безработицата в региона и ще подобри състоянието на местната икономика. Ще се създадат и поддържат връзки и партньорство между училищата и бизнеса, между училищата и висшите учебни заведения. Ще се създаде информационна мрежа в рамките на училището.

Гимназията е иновативно училище от 2017 година. Иновацията в продължение на три години бе разширена за специалностите: „Мехатроника“ и „Компютърни мрежи“. Посоката, по която се работи в иновативните паралелки е правилна и води до интерес и креативност. С гордост можем да заявим, че се повиши авторитета на училището и то е едно от най-желаните в Бургас . Увеличи се и броят на включили се ученици в предстоящите иновативни процеси. Стремежа на екипа под ръководството на гимназията е да продължава да търси нови методи, с цел повишаване качеството на преподаване и обективността на оценяване на учениците; осъвременяване на учебните програми, особено на бързо развиващите се учебни дисциплини, така че да се дава възможност за адекватна професионална подготовка.
Ние вярваме, че всеки човек има нужда и заслужава да получи качествено професионално образование, за да е в състояние не само да подсигури ежедневието си, но и да финансира житейските си цели. Това е особено важно за нашите ученици, защото искаме те да живеят пълноценно в свят, който ще е по-сложен, по-динамичен и непредвидим от този, който познаваме.
Наша е отговорността да им помогнем да усвоят знания и умения, които да им помогнат да сбъднат мечтите си.