Малко преди старта на новата учебна 2020/2021 г. ПГМЕЕ , град Бургас отново спечели  проект по програма „Еразъм + “  Ключова дейност  2: Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики.  

Обединени от  идеята „ Digistories of Generation Z” /Дигитални истории на поколението Зет/, участници в проекта са екипи учители и ученици от Румъния, България, Турция, Испания, Италия и Ирландия.  Общо шест училища, 30 учители и 300 ученици ще се включат  активно в дейностите, както и родители, местни общности, политици, организации за опазване на околната среда, други партньорски центрове и училища, медии и широк кръг от заинтересовани лица.

По одобрения проект работи екип от учители в състав: Стефка Чавдарова –преподавател по английски език, инж. Татяна Ботева –преподавател по икономика и предприемачество и Надя Георгиева –преподавател по немски език.Ще бъдат избрани 20 ученици от ПГМЕЕ, които ще вземат участие в дейностите и мобилностите през следващите две години.

Темите по които ще се работи  са:” Местни и глобални проблеми на околната среда”, „Дигитални истории на моята култура“,“ Разкриване на историческото наследство“,“ Аз съм това, което чета“, „Умните иновации, моделиращи нашето бъдеще“, „Уважителни взаимоотношения.“

Идеята на проекта е свързана с философията на приобщаващото образование и учене през целия живот, като поставя акцент върху работата с  проблеми, които са общи за младежите  в Европа, а именно липсата на достатъчна мотивация  в процеса на учене.

Целите на проекта са насочени и към обогатяване и разнообразяване на инструментариума от методи, които да допринесат за повишаване на резултатите и постигане на стандартите и целите, заложени в стратегията „Европа 2020“.

Конкретните цели , които  поставя  този проект са развитието на цифровите комуникационни умения, съчетани с изследователски проучвания, критично мислене, насърчаване на междукултурния диалог и общуването, с което да се разберат и популяризират европейските ценности. Учителите в този проект ще обогатят  своята практика с иновативни методи и инструменти за преподаване, обучение, учене и оценяване и споделяне на резултатите.

Методологията обхваща организиране на семинари, официални и неформални учебни часове, изследвания, анализ, проектиране, общо преподаване на технологии и  използване на  ИКТ инструменти и технически умения.

Продуктите, които ще бъдат  и резултати от реализацията на този проект са разработени сценарии на уроци, уебсайт на проекта, плакати, брошури, бюлетини и дигитален дневник/журнал/, както и създаване и захранване с информация на Facebook, Etwinning, Youtube акаунти за демонстриране на способностите ,основните умения и новите компетенции на учениците. Акцентите ще са посветени на постигане на подобрена увереност и мотивация за действия за опазване на околната среда, за толерантност към  другите, за насърчаване на европейското културно наследство и  за ползата от четенето.