Уважаеми колеги,

скъпи ученици,

родители!

Изтичат последните дни на 2020-та година. Предстоят светлите Рождественски празници и настъпването на Нова година. В тези дни изпълваме сърцата си с повече надежда и вяра и правим равносметка на  постигнатото и преживяното през отиващата си година. Радваме се на всичко хубаво, което ни се е случило, вземаме поука от грешките си.

Измина една нелека година, наситена с много емоции и труд. Уверена съм, че постигнахме много и че резултатите са видими. Знам също така, че ни чака още повече работаПредстоят ни много предизвикателства, но вярвам, че ще успеем!

За всички нас, голямото семейство на МЕХАНОТО, 2020-та трябваше да е щастлива година, година на почит и признателност към ентусиастите, поставили началото, вградили в темелите на нашата 95-годишна гимназия своите мечти и надежди. Юбилеят на едно училище е най-значимият и най-вълнуващият празник, защото е повод не само за вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето. Докосвайки се до него, ние се докосваме до духа и магията на една традиция, вплела в себе си опита на миналото, силата на настоящето и вярата в новаторството на идния ден.

Празникът на училището е личен празник на всеки от нас. Сърцата ни се изпълнени с гордост, че сме част от неговата история, защото днес ПГМЕЕ е модерно и съвременно училище, втъкало в себе си нишките на добрите практики на тези, които са поставили началото и онези, които продължават да надграждат през годините, на иновативността в преподаването и организацията на учебния процес, на постиженията на блестящия ум на учители и ученици. Благодаря Ви!

За съжаление 2020-та ни изправи пред истинско изпитание. Един малък вирус преобърна живота на целия свят. COVID-19 промени дневния ни ред, принуди ни  да се учим да живеем и работим на разстояние един от друг, да спазваме дистанция и да общуваме виртуално. Не успяхме да отбележим своя празник така, както го бяхме замислили, но и не се отказахме – част от планираните инициативи бяха осъществени виртуално с усилията на ръководството, учителите и възпитаниците на гимназията. Не щадяхме труда си, не се огънахме пред трудностите и успяхме не само да поддържаме качеството на обучението в е-среда, но и да съхраним своето чувство на общност, да запазим неповторимия дух на нашето училище, защото да си част от МЕХАНОТО е наистина чест и призвание. Благодаря Ви!

COVID-19 не успя да спре живота в МЕХАНОТО. Дали при засилени противоепидемични мерки в гимназията, или от разстояние в е-среда учители и ученици не спряха да работят, да надграждат знания и умения, да развиват талантите си, да се доказват. Целият колектив – педагогически специалисти, служители и ученици, даде всичко по силите си да минимизира щетите от пандемията, да направи училищната среда по-сигурна и по-красива,  да запази традициите на висок професионализъм и отговорност. Да не забравяме и родителите, надявам се доброто и интензивно взаимодействие с тях в месеците на ОЕСР да продължи и занапред. Показахме, че когато всички сме единни, активни и мислим градивно, трудностите се преодоляват по-леко. Благодаря Ви!

Днес, в навечерието на Новата година, искам да поздравя всички Вас за усърдието и всеотдайността, които влагате в работата си всеки ден. Нека огънят на първосъздателите на МЕХАНОТО и дързостта на младостта не угасват никога.

Приемете моите най-сърдечни пожелания за много здраве, любов и благоденствие. Нека  2021-ва да бъде година на сбъднати очаквания, да е по-успешна, по-радостна и по-щастлива за всички ни!

Светли Коледни и Новогодишни празници!

С Благодарност и уважение: инж.Роза Желева