Учениците от ПГМЕЕ– бъдещи инженери или японисти?

В Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника гр. Бургас се подготвят успешно бъдещи инженери за сферите на летателните апарати, мехатрониката, автотранспортната техника, електрообзавеждането и електрониката.

И за да бъдат учениците конкурентоспособни на пазара на труда заедно с професията, за която са подготвяни, те учат усилено английски и немски език. Но  могат  ли да бъдат съчетани  нженерните науки и с екзотични езици? Разбира се, че може. Защото няма невъзможни неща за тези , които упорито преследват амбициите си. И когато животът ти предложи уникална възможност – тя не трябва да се изпуска. И ето „чудото“  японски език прекрачи прага на ПГМЕЕ, благодарение на поредния спечелен проект, който   ще  се осъществи с подкрепата  на  “Japan Foundation” /Японска фондация със седалище в град Токио/ и програмата Support program for Organization in Japanese Language Education – Special program in response to COVID-19 /Специална програма за изучаване на японски език/. 

В продължение на 3 месеца учениците от ПГМЕЕ, желаещи  да се включат в обучението,  ще изучават японски език  и ще се научат да използват двете японски азбуки – хирагана и катакана, докосвайки се до културната идентичност на Япония и нейния магнетизъм. Освен знания по езика те ще имат възможността да се разходят виртуално в известни японски музеи, да  създадат контакти с японски ученици и да обогатят своята култура относно историята и символите на Страната на изгряващото слънце.