До Механото и назад. „Да споделим успеха“ отново в „ефир“

На 10.02.21г. в електронна среда се случи превърналият се в традиция разговор с бивши възпитаници на Механото. Срещата с тях се инициира и реализира по проект „Да споделим успеха“, идея на директора на ПГМЕЕ, инж. Р. Желева.              

Своя сантимент към Механото и успешни  житейски стъпки сподели випуск 2006 в лицето на :

Даниела Стоянова/ спец. Автомобили и кари /, днес Доктор по икономика;

Йордан Терзиев /спец. Микропроцесорна техника/, собственик на IT-фирма за изграждане на уеб сайтове и приложения;

Станимир Велинов /спец. Автомобили и кари/, машинен инженер и настоящ преподавател в ПГМЕЕ.

Всеки един от участниците определи без колебание Механото като трамплин към високорезултатната си  реализация. По стъпалата на успеха е важна всяка подадена ръка. Този факт изтъкнаха и те, бивайки признателни на своите преподаватели за  приноса в успешната им реализация като хора и професионалисти.

С признателност към учителите си за умението им да разбират и подкрепят индивидуалността на всеки ученик в разговора се включи и “принцесата-воин”, както  се охарактеризира за годините си в Механото като момиче в мъжки клас  Даниела Стоянова. ”Благодарение на обучението си в ПГМЕЕ развих аналитично мислене и технически  познания, мотивация, самоконтрол, отговорност към себе си и околните. Убедих се във възможностите и перспективите на чуждия език.”

Чрез ретроспекция на живота си един от гостите на срещата, Йордан Терзиев, посъветва нашите ученици, винаги да имат план за целите си и да съумяват да определят приоритетно местата им.” Подкрепата на учителския екип в Механото има дългосрочно измерение.”, завърши представянето си той.

За приемствеността в рода при избора на училището и специалността говори инж. Станимир Велинов, бивш ученик и настоящ колега. Към въпроса “Какво е да си от другата страна?” той сподели :“Едва тогава си дадох сметка за трудността, да си от другата страна и за истините,казвани на нас от учителите.”

През погледа на учениците от 11-тите класове, присъствали на тази среща, светът на споделилите своя успех изглеждаше така:

Спасиян Иванов /11г,спец.АТТ/: „Наистина съм впечатлен от постиженията и на тримата участници. Колкото и да са различни техните цели за бъдещето, те не са забравили откъде са тръгнали. Наистина са  страхотен пример, че ако ти харесва да правиш нещо, тогава  вложи 100% от себе си в стремежа си да го постигнеш.“

Кристиян Терзиев /11г,спец.АТТ/: „Приветствам да има такива срещи на настоящи ученици с бивши, които са просперирали. Голямо впечатление ми направиха мненията на участниците, че всеки един от учителите е бил много полезен за учениците си чрез  насърчаване и съвети. Трябва да се провеждат повече подобни срещи. Ние, учениците, се нуждаем от обогатяване с информация от вече реализирали се възпитаници на Механото. Тя със сигурност ще ни бъде полезна занапред.”

Цветомир Иванов/11б,спец.Мехатроника/: „Срещата с бивши възпитаници на Механото беше много любопитна и полезна за мен. Това, което ми направи впечатление е, че дамата е изучавала една, а се е реализирала в друга специалност, но основите,  поставени в Техникума, й служат цял живот. Всички говориха с топли чувства за ученическите години, които, оказва се, са важен етап от развитието на характера и мирогледа. Това са години на изграждане на основа, върху която после се надгражда, за да се формира професионалистът на работното място.“

Димитър Чучулиев /11и, Микропроцесорна техника/: ”Видях, как бивши ученици на Механото са поели успешно живота в ръцете си.”

Алекс Харбалиев /11и, Микропроцесорна техника/: ”Беше интересно и полезно да разберем, как гостите на срещата са се развили след завършване на гимназията.”

Андреан Костов /11и, Микропроцесорна техника/: ”Благодарен съм за срещата, защото това е пътят, който и аз искам да следвам. Начинът, по който тримата разказваха за живота си, ми даде мотивация и идеи за времето напред.”

Такива срещи винаги оставят своя отпечатък във всеки, емоционално свързан с Механото. И също заради тази здрава и неподправена емоция  те получават  подкрепата и на бивши и настоящи учители, ръководство.

“Зад всеки успех стои много труд, упоритост и желание. Чувствам се горда, че сте част от нас. Стълбичката на Механото към успеха трябва да се изкачва смело.”, подчерта директорът на гимназията инж. Р. Желева. Пред  учениците и учителите от  ПГМЕЕ, присъствали на разговора, тя изрази   увереност, че  тази среща като част от историята на Механото  е вълнуваща, вдъхновяваща и мотивираща  за всички. Г-жа Желева  покани  тримата участници да се включат  и в програмата на Механото за 100-годишния му юбилей.

“Разчувствахте ме, докоснахте ме емоционално. Постигнали сте толкова много. И чухме толкова много: за вашите мечти, за вашата упоритост, за вашите борби. Предстои ви европейско бъдеще.” ,сподели зам. дир. Н. Николова, координатор на проекта.

Зам. дир. Р. Георгиева, с чието съдействие срещата тази година се реализира  в Zoom-пространството, също се включи с впечатления: “Чрез този проект, връщайки се назад към спомените, гостите ни карат да сме горди, зареждат ни, стимулират ни, мотивират ни към ползотворен труд.”

Вълнението си изрази и  г-жа Д. Нейчева /кл. р-л на 11и кл., бивш възпитаник на училището, а сега и колега/: ” Близо 5 години съм част от колектива на „институцията” Механо. Чувствам се изключително горда от факта, че училището е създавало и продължава да създава такива невероятни личности. Пожелавам на всеки, който е част от нашето семейство, да постигне същите успехи. Благодарности към екипа, който успя да изгради мост между бивши, настоящи и бъдещи възпитаници на Механото.”

В края на срещата директорът на ПГМЕЕ, инж. Р. Желева, връчи във виртуалното пространство благодарствени писма на тримата участници.

 „Да споделим успеха“ ще продължи да предизвиква на откровен разговор и в бъдеще, защото там всичко се прави със сърцето!