Интердисциплинарeн урок на тема “ Спорт и здравословно хранене“

На 11.03.2021г. се проведе  триизмерен урок  на тема “ Спорт и здравословно хранене“ с иновативната паралелка 9б клас.   

Интердисциплинарният урок беше съчетание между три общообразователни предмета:  физическо възпитание и спорт с преподавател Милена Иванова, немски език- Надя Георгиева Николова и английски език- Стефка Чавдарова.  

В самото начало на урока учениците бяха разпределени в три отбора : Национален отбор на България, на Германия и на Англия. Изборът беше на принципа на томболата – на всеки участник беше предоставена възможност да си изтегли  маска за лице, на която бе изрисуван флагът на съответната държава.

Всеки отбор зае мястото си, което беше отбелязано с  флага на съответната държавата.  

Урокът беше организиран в три кръга. Участниците имаха право да отговарят на въпросите един по един по отбори, а точките  можеше да се вземат от друг отбор, ако евентуално отговорът на предишния отбор е грешен или непълен.

Първи кръг беше на български език и бе  свързан с въпроси от областта на спорта .Там учениците показаха знания, свързани със специфични термини и понятия от спорта и различните му дисциплини.Участниците показаха бързина на ума и точност в отговорите си.

Втрият кръг беше на немски език и бе  насочен към темата за здравословно  и нездравословно  хранене. Участниците трябваше да разберат средно дълъг текст на немски език и да дадат отговор само за 30 секунди. В този кръг решаваща роля имаха добрите  езикови познания  и бързината на ума на учениците.Освен това те умело боравеха с лексиката на немски и понятията по дадената тема.

Трети кръг беше на английски език, базиран на интерактивна  игра от  платформата  Wordwall,

наречена Колелото на късмета. На участниците  се падаха въпроси за спорта и за техния  начин на живот. Тук условието бе отговорът да е пълен, точен и ясен.Учениците имаха право на свободен отговор на английски език и показаха завидни умения в съставянето на смислово  добре  формулирани и граматически коректни изречения по темата.

Между кръговете на състезанието имаше  забавна игра  с публиката.  Гостите трябваше да  изгледат музикален клип и да познаят от коя година и от кое спортно събитие е песента.Отборите също се включиха в интересната викторина и познаваха някои от отговорите.През това време журито пресметна точките и връчи купата на победителя: Отбор Германия.

Но както стана ясно накрая в тази надпревара нямаше победени -всички бяха победители, защото демонстрираха спортен хъс и отлични езикови познания по немски и английски език.

А посланието на урока бе: Спортът е пулсът на твоето сърце, твоят дъх, твоят ритъм на живот, а здравето е най-голямото богатство.