„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

На 10.03.2021 година  в Бургас се отбеляза Денят  на спасяването на българските евреи от Холокоста. Инициативата беше организирана от  Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Венци и цветя отрупаха паметника на признателност в центъра на Бургас, издигнат от потомци на спасените евреи в града.       Час преди церемонията по полагането на венците, в Дома на писателя в Бургас се проведе необичаен урок по творчество. „Часът по творение”,  бе организиран от Център „Алеф” и от бургаската писателска общност, за да помогне на младежите да участват в Международния литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Темата на конкурса тази година е: „Ще ви разкажа за своя спасител”.      

В  урока по словесност и човечност се включиха ученици от седем средни училища в Бургас и столичното 134-то СУ ”Димчо Дебелянов”, в което единствено в страната се изучава иврит. В  литературната работилница участваха ученици от 9 клас на ПГМЕЕ, ПГПА “Гео Милев”, ПГПНЕ “Гьоте”, ПГЧЕ “Васил Левски”, ППМГ “Акад. Никола Обрешков”, ПТГ, НУМСИ. Учениците от София се включиха виртуално.

В началото на срещата силно въздействие върху присъстващите оказаха думите на Алберта Алкалай – основател на конкурса и председател на център „Алеф” . Тя предаде на младото поколение спомените на своите предци за спасяването на бургаските евреи. Този спонтанен хуманен акт, проявен от нашия народ, е доказателство, че съхраняването на основните ценности на солидарността е възможно,че спасителите на българските евреи завещават своя пример на нас, следващите поколения.

Под мотото „Паметта като спасение”  учениците разискваха темата на осмия литературен конкурс,  вникваха в тайните на творческия процес. На техните въпроси отговориха майсторите на словото Румен Леонидов, Елка Василева, Милка Иванова и Весела Палдъмова – преподавател по литература от СУ „Димчо Дебелянов” – София. В края на срещата всеки от участниците получи информация за различни български „спасители”, която да им помогне да напишат своята история.