Състезание по приложна електроника „Мога и зная как”

На 25.02.2021 г. в ПГМЕЕ – Бургас, за поредна година се проведе училищният кръг на Националното състезание „Мога и зная как” от календара на МОН. Състезанието се организира от МОН с партньорството на Търговска верига за електронни компоненти, инструменти и измервателна апаратура „ЕЛИМЕКС”.

В него взеха участие 8 ученика от общо 34ученика от двете възрастови групи, които бяха предварително подбрани чрез проведено вътрешно състезание.

За първи път състезанието се проведе чрез онлайн връзка с организаторите от Търговска верига „Елимекс”. Похвално е, че създалата са епидемиологична обстановка не можа да попречи и се намери начин за провеждането му.

Организатор от страна на „Елимекс” бе инж. Детелина Иванова – мениджър обучение и квалификация във фирмата, с дългогодишен опит в провеждането на състезанието. От нашата гимназия организатор бе инж. Елена Томицина – заместник директор, а ръководители на учениците – инж. Костадин Терзиев, инж. Анна Златанова и инж. Никола Чанев.

С радост може да се отбележи, че младите учители инж. Никола Чанев и инж. Бояна Георгиева се включиха в подготовката на учениците с голямо желание и ентусиазъм.

Състезанието премина в две части: в първата част те решаваха тест за да се установи тяхната теоретична професионална подготовка, а във втората част изработиха електронна схема, за да се установят техните практически умения.

Учениците получиха своите материали в запечатан плик, който представител на „Елимекс” за гр. Бургас разпечата в началото на състезанието, като организаторите наблюдаваха и ръководеха цялото състезание с онлайн връзка с видео наблюдение. Похвално е за нашите ученици е, че 6 от тях приключиха с работата с 20 мин. по-рано, за което получиха допълнителни 5 т.

Резултати: Учениците за пореден път показаха, че знанията и уменията придобити в Механото се ценят високо. Ето и класирането:

1-ва възрастова група:

1 място: Йоан Русев– 10И клас, Микропроцесорна техника

2 място: Христо Груев – 10И  клас, Микропроцесорна техника

3 място: Ивайло Костов  – 10И  клас, Микропроцесорна техника

4 място: Георги Танев – 10З  клас, Компютърни мрежи

2-ра възрастова група:

1 място: Светлин Генов – 11Ж клас, Промишлена електроника 

2 място: Николай Вълчанов – 12Ж клас, Промишлена електроника  

3 място: Теодор Николов – 11И  клас, Микропроцесорна техника  

4 място: Мария Колева – 12И  клас, Микропроцесорна техника