С Япония и Механо в сърцето

През месец  декември 2020 г.  ПГМЕЕ прие поредното предизвикателство, а именно да бъде посланик на японския език и култура  в град Бургас. С тази  цел екип на гимназията  разработи и спечели проект с  аналогично заглавие „ Японското  предизвикателство“.  Осъществяването на проекта стана възможно с подкрепата на Община Бургас и финансовата помощ на Японската фондация  The Japan Foundation.

Целите на този проект бяха амбициозни, но не и невъзможни за учениците от нашата гимназия. Програмата на курса беше разработена от преподавателя Елеонора Колева  в три учебни модула и включваше запознаване с 2 фонетични азбуки и базови йероглифи, както и основни знания за Страната на изгряващото слънце, нейната история, митология, култура и съвременно развитие. Освен това  бяха включени и часове по изкуство и творчество, които доставиха истинска наслада на учениците: изработка на оригами,  икебана, калиграфия, чайна церемония.

С открит урок под наслов „ С Япония и Механо в сърцето“  на 31.03. 2021г. завърши курса по японски език и култура в ПГМЕЕ  Бургас.  Събитието се проведе онлайн и предизвика  оправдан интерес  сред  учениците и преподавателите на гимназията.

Специални гости  на заключителното събитие по проекта бяха г-жа Хигаки, аташе по културните въпроси  на Япония в България и г-н Такахаши, специалист  по японски език в  Японската фондация, които поздравиха учениците за положеното старание и проследиха  с  интерес  техните изяви в часа по японски. Гостите изразиха своята увереност, че проекти като този водят до насърчаване на приятелските отношения между Япония и България  и заявиха  готовността на Японското посолство и Японската фондация за бъдещо сътрудничество.

Г-жа Желева, директор на ПГМЕЕ  също поздрави участниците в събитието и изказа своето удовлетворение  от това, че проектът е успял да провокира интереса на учениците от ПГМЕЕ към японския език и култура  и им пожела  да усъвършенстват познанията си по  японски език, а впоследствие , ако пожелаят, да продължат обучението си в Япония. „Надяваме се този проект да бъде продължен във времето“ , завърши своето изказване г-жа Роза Желева.

Учениците от курса по японски се представиха пред гостите  и съучениците си с творчески проекти, в които демонстрираха наученото през двата кратки месеца на обучение,  включително рисунки, оригами, обенто, снимки на домашни работи  със старателно изписани символи на двете японски азбуки: хирагана и  катакана. Част от проектите, които учениците от ПГМЕЕ изработиха по време на курса, очаквано и напълно логично  бяха свързани с автомобилите на Япония.

В заключителната част на откритата изява по проекта „Японското предизвикателство“ г-жа Елеонора Колева запозна участниците с принципите на японската система на управление и Пътя на Тойота. Тази допълнителна лекция бе по идея на г-жа Татяна Ботева, преподавател в ПГМЕЕ, която пое щафетата и ще продължи темата за системата на управление в часовете по предприемачество с учениците.

„За мен беше изключително удоволствие да присъствам и участвам в часовете по японски език.“, сподели един от най-младите участници в проекта Петър  Желязков от 8 и клас.

ПГМЕЕ отчита с гордост и огромно удовлетворение проекта по изучаване на японски език и култура  като успешен.   Искрата е запалена и някои от участниците са заявили  вече своето намерение да продължат  да изучават японски език и да разкриват света на японската история, култура и митология .

„Момчета, за мен беше истинска чест, удоволствие и гордост да бъда част от това приключение и от този team.  Бъдете здрави, дръзки в преследването на предизвикателствата, борбени, любознателни и смели! До нови срещи! Успех на дипломиращите се и попътен вятър! Носете Япония, Бургас и вашето училище в сърцата си!“ – това пожела на своите ученици тяхната преподавателка Елеонора Колева.

Всички проекти на учениците, изработени по време на курса по японски език  и култура  са достъпни на ФБ страницта, създадена от самите ученици под заглавие  „С Япония и Механо в сърцето“.

Най-активните и старателни ученици ще получат сертификати и награди за положените усилия и отговорно изпълнение на ангажиментите си по проекта.