Ден на самоуправлението в ПГМЕЕ

На 7-ми май се проведе Денят на самоуправлението  в ПГМЕЕ Бургас. На този ден учениците на Механото заеха постовете на Директор, зам.директори, учители, чистачи, майстори. Основната цел на тази проява е учениците да почувстват задълженията на своите учители и на ръководството на учебното заведение в реални условия, да почувстват атмосферата от другата страна на учебния процес, да станат съпричастни на ежедневните проблеми. Така за един ден заставайки на тяхно място, те изпитаха тежестта на задълженията им. В рамките на инициативата, те организираха учебния процес, решаваха проблеми свързани с учебно-възпитателните и административни дейности.

“Днес си сменяме ролите – ученици влизат в ролята на учители. Целта е всеки да разбере гледната точка на другия. Например, учениците днес осъзнават, че не е толкова лесно да си учител, а пък учителите разбират как учениците се справят със своите задължения. Виждам ролята на директора, която изпълнявам днес, като откровено трудна. Не се бях замислял, но директорът отговаря за всичко, има много задачи, което прави длъжността натоварена, споделя Ивайло Костов – председател на УС в ПГМЕЕ, заемащ днес длъжността Директор.

Като всеки Директор, отговарящ за съдбините на дадено училище, така и Ивайло Костов получи помощ. Длъжността зам. директори по учебната част бе поверена на Данаил Николов – 11е клас и Калинка Петрова – 8и клас. Георги Танев от 10з клас е зам. директор по УПД, а Светлин Генов от 10ж клас – зам. дир. по АСД. За тях работата “изглежда доста сложна и стресираща”.

„Зам. директорите“  влязоха на посещение в някои от часовете и крехката възраст изобщо не попречи на авторитета им – даже напротив. И въпреки, че е на 96 години, в този ден Механото е толкова младо, красиво и усмихнато.
А денят е просто прекрасен – Ден на ученическото самоуправление.